Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Johanes Han odgovarao na pitanje da li je pronašao dokaze o ugroženosti slobode medija u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

09. 02. 2018. Beograd

Izvor: Insajder

Johanes Han odgovarao na pitanje da li je pronašao dokaze o ugroženosti slobode medija u Srbiji

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han je odgovarajući na tvrdnje da je sloboda medija u Srbiji ugrožena 2015. godine izjavio da je „više puta čuo te primedbe“, ali da su mu „potrebni određeni dokazi“.

Na pitanje novinara Insajdera da li je u međuvremenu, nakon mnogobrojnih kritičnih izveštaja i domaćih i stranih organizacija koje se bave medijima, pronašao dokaze za ugrožavanje slobode medija, Han priznaje da je ta izjava bila „provokativna“, ali da EU ne beži od pitanja o slobodi medija.

„Pa, u međuvremenu sam dobio izveštaje o stanju i mi to stalno pratimo. To ćete videti i u sledećem izveštaju o napretku Srbije. Mi ne bežimo od tog pitanja. Ja razumem da je u to vreme to bila veoma provokativna izjava, ali je odražavalo ono što sam hteo da postignem“, rekao je Han.

Na pitanje novinara Insajdera da li je promenio mišljenju o tome da nema dokaza za ugroženost slobode medija, Han odgovara da nema potrebe da menja mišljenje, jer je uvek spreman da se time bavi zbog generalne posvećenosti vladavini prava.

„Nije bilo potrebe da menjam mišljenje. Moje razumevanje toga je da ja mogu samo da delujem ako imam dokaze za nešto. Onda sam spreman da se time pozabavim, jer sam veoma posvećen vladavini prava. Vladavina prava, po mom mišljenju, uključuje i slobodu izražavanja, nezavisnost medija, nezavisnost sudstva. Postoji jasan katalog evropskih vrednosti čiji je cilj da pomogne zemlji da napreduje i u tom smislu je neophodno ukazati na takve stvari“, izjavio je Han.

Novinar Insajdera je pitao Hana da li je zadovoljan situacijom u medijima u Srbiji, međutim, moderatorka je procenila da je bilo dovoljno pitanja za Hana. Ipak, novinar Slobodne Evrope koji je bio sledeći na redu ponovio je isto pitanje, na koje je komesar Han ponovo izbegao direktan odgovor:

„Pa, to je posao koji je u toku. Postoje nedostaci, ali postoje nedostaci i u drugim zemljama. To se takođe mora napomenuti. Postoje ne samo problemi sa medijima koji su političke prirode, već i oni ekonomski.  Potrebna nam je povoljnija ekonomska situacija koja stvara uslove za medijsku utakmicu i ohrabri novinare da rade za nezavisne medije, ali je važno i da se napravi dobar zakonski okvir za javne servise. Takođe, značajno je uređenje finansiranja javnim novcem. Postoje dobri primeri u nekim drugim evropskim zemljama. Lično, mislim da ne postoji savršeni model, ali treba učiti od drugih zemalja. To je sve proces koji je u toku“, rekao je Han.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije