Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

08. 02. 2018. Beograd

Izvor: AMSS

AMSS ne duguje porez državi

Auto-moto savez Srbije je nezavisno, nacionalno udruženje vozača sa osnovnim zadatkom zaštite interesa svih članova AMSS u oblasti automobilizma, mobilnosti, turizma i unapređenja bezbednosti saobraćaja kroz brojne preventivno-bezbednosne akcije i besplatne usluge za sve učesnike u saobraćaju.

AMSS posluje sa tradiijom dugom 97 godina i danas je jedna od društveno najuspešnijih organizacija u Srbiji u oblasti automobilima i saobraćaja – koja ne duguje porez državi, kako je navedeno u Dnevniku.

U okviru sistma AMSS poslovalo je posebno pravno lice AMSS “Poslovni sistem d.o.o.” čija je pretežna delatnost bila prodaja i dopuna Tag uređaja za elektronsku naplatu putarine i koje je u ime i za račun “JP Putevi Srbije” na osnovu zaključenog ugovora o poslovno tehničkoj saradnji od 02.10.2008. godine vršilo prodaju i dopunu TAG uređaja. Iznose koje je AMSS Poslovni sistem d.o.o naplaćivao od prodaje i dopune TAG uređaja, prenosio je na račun JP Putevi Srbije i za to mu je kao distributeru pripadala provizija propisana pomenutim ugovorom.

Da su navodi Dnevnika netačni i neprecizni, govori u prilog i to da je AMSS Poslovni sistem d.o.o blokirano rešenjem Ministarstva finansija, poreske uprave, zbog kako je u rešenju navedeno neprijavljivanja poreza na dodatnu vrednost i pripadajućih kamata. Protiv ovog rešenja Ministarstva finasija, pravno lice AMSS Poslovni sistem d.o.o je podnelo tužbu Upravnom sudu, jer je predmetnim rešenjem utvrđena obaveza na osnovicu koja sadrži iznose koje obaveznik naplaćuje u ime i za račun drugog (u korist JP Putevi Srbije) umesto na osnovicu koja se satoji samo od provizije a na iznose koje jedno pravno lice naplaćuje u ime i za račun drugog, ne duguje poreska davanja. Sve u skladu sa Zakonom o porezu na dodatu vrednost koji kaže da poresku osnovicu čini iznos koji se prihoduje na osnovu provizije koje pravno lice uzima za poslove prodaje a ne kako je u rešenju navedeno, na ukupan iznos ostvaren prodajom i dopunom TAG uređaja, koja je vršena u ime i za račun “JP Putevi Srbije” i na iznos koji je prenet ovom javnom preduzeću.

Objašnjenja radi, PDV (od 01.01.2011. do 30.06. 2013. bez kamate) za koji se pravno lice AMSS Poslovni sistem d.o.o tereti, i koji je nastao nepravilnom primenom zakona, veći je od ukupnog prihoda koje je pravno lice ostvarilo u navedenom periodu, iz ukupnog poslovanja!

Ovakvi navodi utiču na ugled i reputaciju AMSS, svrstavajući nas u grupu pravnih lica koja su navedena u negativnoj konotaciji, i koja su, kako je nvedeno najveći poreski dužnici. AMSS ne duguje porez i predstavlja poslovno odgovornu kompaniju koja se trudi da svojim radom brine, ne samo o svojih preko 100 000 članova, već o svim vozačima i učesnicima u saobraćaju.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije