Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Brnabić: Šansa, a ne garancija da ćemo 2025. postati deo EU
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

07. 02. 2018.

Autor: Đorđe Nasković Izvor: N1

Brnabić: Šansa, a ne garancija da ćemo 2025. postati deo EU

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić zahvalila se, nakon usvajanja Strategije EU za Zapadni Balkan, državama članicama EU koje su, kako je rekla, sversrdno podržavale Srbiju na evropskom putu.

Brnabić je podsetila da je aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio uporan u zahtevima da Srbija dobije okvirni period na koji možem da računa kad je reč o pristupanju Uniji.

"Tek sad imamo vremenski okvir, mislim da treba da budemo srećni i ponosni jer je EU svim građanima i državi Srbiji odala priznanje za napredak na evropskom putu. Ali najviše želim da naglasim da nam ovo daje šansu, nije garancija da ćemo 2025. postati članica", rekla je Ana Brnabić.

Ona je poručila članovima Vlade Srbije da je sad još veća odgovornost da se ukazana šansa iskoristi i da se "ambicozan, ali ostvariv plan" realizuje.

"U narednom periodu treba svaki dan da se trudimo i pokažemu u svakom segmentu društva da smo zaslužili da postanemo član, koji će moći da doprinese EU i da je ojača", rekla je ona.  

Brnabić ukazuje da dokument sugeriše veće prisustvo EU i navodi šest inicicjativa za jačanje saradnje u ključnim oblastima: vladavina prava, bezbednost i migracije, socijalno ekonosmki razvoj, povećanje infrastrukturne povezanosti, digitalna agenda i podrška pomirenju i dobrosusedskim odnosima.

"Važna poruka je da se priznaju individualni rezultati u postizanju kriterijuma. Prepoznati smo kao lider. Od sad su ključni i brzina i kvalitet, ali za Srbiju kvalitet reformi ostaje prioritet - nećemo tražiti prečice na evropskom putu, već nas zanima suština reformi i da se implementiraju na pravi način", rekla je Brnabić.

Istakla je da je Srbija pokazala koliko je posvećena regionalnoj stabilnosti, kako na Zapadnom Balkanu, tako i šire.

"Znamo koje su naše obaveze i na kojima dodatno posvećeno moramo da radimo. Nastavićemo brže i efikasnije da ispunjavamo kriterijume za bolje sutra svih nas", zaključila je predsednica Vlade Srbije.

Želimo rešenje za Kosovo

Ana Brnabić kaže da bi bilo najlakše ostaviti zamrznuti konflikt na Kosovu i Metohiji budućim generacijama, ali da Beograd želi da reši to pitanje. Ona je poručila da je sporazum o dugoročnoj normalizaciji odnosa sa Prištinom nešto što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo kroz unutrašnji dijalog, bez obzira na evropske integracije. 

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović kazala je da u Strategiji EU ne postoji vremenska odrednica za potpisivanje takvog sporazuma sa Prištinom. 

"Sadržina tog sporazuma se unapred tumači kao priznanje nezavisnosti Kosova. Srbija neće priznati Kosovo, a sadržina sporazuma treba da proizadje iz dijaloga Beograda i Prištine", kazala je ministarka navodeći da Beograd po tom pitanje želi održivo rešenje.

Kašnjenja u vladavini prava - hoćemo kvalitet, ne brzinu

Premijerka navodi da postoje kašnjenja u reformama u vezi s vladavinom prava, ali da je za Srbiju važniji kvalitet nego brzina.

Ona je rekla da je Srbija mogla predloge za promenu Ustava u decembru da pošalje Venecijanskoj komisiji, ali da je želela najbolja rešenja i dodatni prostor za razmatranje neophodnih pitanja. 

"Kvalitet te reforme je najvažniji i nadamo se da će naši partneri u EU isto tako to gledati", rekla je Ana Brnabić.

Ona je rekla da Vlada Srbije zna da je vladavina prava zajedno s normalizacijom odnosa s Prištinom najvažnija u evrointergacijama.

Brnabić je rekla da Srbija ne sprovodi reforme u vladavini prava zbog Evropske unije, već zbog sebe.

Fabrici: Srbija lider, da postane primer za zemlje regiona

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kaže da je Srbija prepoznata kao zemlja predvodnica, što je, kako kaže, dodatna motivacija za sve što treba uraditi na putu ka Evropskoj uniji i dodaje da sa ulogom lidera dolazi i odgovornost. Fabrici kaže i da Srbija mora da postane primer za zemlje regiona i vuče ostale.

"Nastavićemo da radimo na tome, čestitam Vladi Srbije na razumevanju strategije, za EU, razgovor na temu proširenja je priča i o našoj budućnosti, moramo da radimo zajedno, to je zajednička budućnost za sve nas. Strategija je činjenica, mi smo svakodnevno sve više povezani, a strategija predstavlja jednu zajedničku, jasnu i konkretnu budućnost, mi idemo ruku pod ruku i želimo da naš glas bude jasan. Želimo da se rukujemo i da zajednički radimo na budućnosti", rekao je Fabrici.

On navodi da Evropska komisija radi svoj deo posla kako bi proširenje vratila u žižu i dodaje da mu je drago što je pokrenuto niz inicijativa kako bi taj proces bio kvalitetniji i brži.

"Datum 2025. znači da moramo ambiciozno da pristupimo ciljevima, kvalitet i brina su važni ciljevi. Postoji okvir za pregovore, neka poglavlja su otvorena, normalizacija odnosa s Prištinom je važna tema, prepoznaćete jasnu poruku u Strategiji da ništa ne treba ostaviti nerešeno pre ulaska u EU. Svakog dana Srbija i EU rade zajedno kako bi se ispunili ciljevi", poručuje Fabrici.

Joksimović: Snažna poruka EU

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović izjavila je da je usvajanje Strategije za Zapadni Balkan, kojom se Srbiji daje perspektiva članstva u EU do 2025. godine "jedna od najsnažnijih političkih poruka od kako je započet proces evrointegracija".

Joksimović je navela da Strategija pokazuje da je Srbija puno radila, i da treba još raditi. 

Prema njenim rečima, usvojena Strategija označava, kao prvo, da je Srbija prepoznata kao lider u regionu, što znači poštovanje individualnih zasluga, kao drugo da je zadržana 2025. godina kao vremenski okvir za članstvo i kao treće da EU uviđa da mora biti solidarnija i demokratičnija da bi 2025. mogla da primi nove članice. 

Joksimović je rekla da je zadržavanje vremenskog okvira koji je tražio predsednik Srbije Aleksnadar Vučić posledica njegove vizionarske politike i podsticaj svimau regionu da rade brže.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije