Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Koalicija: Tužbe Popovića protiv KRIK-a politički pritisak
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

02. 02. 2018. Beograd

Izvor: Beta

Koalicija: Tužbe Popovića protiv KRIK-a politički pritisak

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja ocenila je da gomilanje tužbi ministra Nenada Popovića protiv portala KRIK-a predstavlja politički pritisak na taj medij i sredstvo njegovog finansijskog iscrpljivanja.

Koalicija koju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres i Asocijacija onlajn medija ocenila je da se i ranije dešavalo da "moćnici koji raspolažu ogromnim državnim i privatnim resursima – serijskim tužbama vrše pritisak na medije".

 "Cilj je da otežaju ili onemoguće njegovo funkcionisanje. I pre bilo kakve presude mediji su praktično kažnjeni, jer plaćaju značajne sudske takse i druge troškove odbrane koji ponekad prevazilaze njihove mogućnosti ili značajno otežavaju njihov rad", piše u saopštenju.

Podseća se da su raznim vrstama pritisaka višestruko izloženi "mediji koji nisu bliski vlasti" i da im je ujedno "onemogućen pristup bilo kakvim državnim fondovima, odnosno novcu gradjana koji se trenutno "nekontrolisano sliva na račune podobnih medijskih kuća".

"Osim tužbi i čestih presuda koje ne idu u korist nezavisnim medijima, pritisci se ogledaju i u veoma čestim posetama raznih inspekcijskih službi, kao i u brojnim pretnjama i uvredama koji uglavnom ostaju nesankcionisane", navela je Koalicija novinarskih i medijskih udruženja.

Koalicija je podsetila i da se ni dva i po meseca od sastanka predstavnika Grupe za slobodu medija sa premijerkom Anom Brnabić i predaje zahteva za poboljšanje medijske situacija, "ništa suštinski nije promenilo".

"Smatramo da je u ovim vremenima, kada iz medijske sfere svakodnevno pristižu loše vesti, potrebno pokazati visok stepen medjusobnog uvažavanja i solidarnosti unutar onog dela medijske zajednice koji poštuje profesionalne standarde i nije pod kontrolom vlasti", dodaje se u saopštenju.

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović četiri puta je tužio redakciju KRIK-a zbog otkrića u okviru medjunarodnog projekta "Rajski papiri", objavio je taj portal.

Novinari su tada objavili autentičnu dokumentaciju koja pokazuje da ministar u svom vlasništvu ima najmanje sedam ofšor kompanija i da se njegovo bogatstvo procenjuje na više od 100 miliona dolara.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije