Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

01. 02. 2018. Beograd

Autor: Irena Stević Izvor: Insajder

Čudne i sporne odluke Narodne banke Srbije

Narodna banka Srbije (NBS) povukla je, bez adekvatnog objašnjenja, prethodno odobrenu saglasnost AIK banci za preuzimanje 100 odsto akcija slovenačke Gorenjske banke. Ovakva odluka NBS dovodi se u pitanje između ostalog i zbog toga što su prvo dali saglasnost pa onda je sami ukinuli, ali i najviše zbog činjenice da je dozvolu za kupovinu AIK banka dobila od Evropske centralne banke i slovenačke Centralne banke.

Još u februaru prošle godine objavljena je informacija da je Evropska centralna banka odobrila AIK banci preuzimanje 100 odsto akcija slovenačke Gorenjske. Isti postupak je vodila i Centralna banka Slovenije koja je takođe dala saglasnost. Procedura je takva da se pre izdavanja dozvole detaljno proverava poslovanje  banke, u ovom slučaju AIK Banke.

Saglasnost za preuzimanje 20,99 odsto akcija dala je čak i Narodna banka Srbije 2016. godine, ali je tu saglasnost sada povukla i tako sprečila da AIK banka postane vlasnik slovenačke.

Nakon što je u listu Danas objavljena informacija o tome da je Narodna banka Srbije povukla saglasnost AIK banci za preuzimanje 100 odsto akcija slovenačke banka Gorenjska, novinari Insajdera pokušali su da dobiju detaljnije objašnjenje od NBS.

Pitanja koja smo uputili su glasila:

- Kada je NBS dala, a kada povukla saglasnost AIK banci za preuzimanje akcija Gorenjske banke i šta se promenilo u međuvremenu?
- U odgovoru za list Danas navodite da je saglasnost povučena jer su utvrđene nepravilnosti u poslovanju AIK banke. Molimo vas da nam odgovorite na pitanje kakve je  nepravilnosti u poslovanju AIK banke utvrdila NBS? O kakvom se riziku radi?
- Prema pisanju slovenačkih medija, NBS je proglasila zajmove AIK banke kojim je finansirano preuzimanje Energoprojekt holdinga lošim i zahtevala 100 odstotno rezervisanje. Da li je ova informacija tačna i ako jeste, da li je AIK banka obezbedila garancije za kredit koji je odobrila za preuzimanje akcija Energoprojekt holdinga?
- Imajući u vidu da je NBS prvo dala saglasnost AIK banci za preuzimanje akcija slovenačke Gorenjske banke, a potom saglasnost povukla, da li odluka NBS može da se tumači kao politička?

Na pitanje šta se promenilo u međuvremenu, nismo dobili potpun odgovor.

Na sva ova pitanja iz Narodne banke Srbije stigao je odgovor koji uglavnom nema veze sa postavljenim pitanjima. Odgovor prenosimo u celosti:

„Za sticanje udela u drugoj finansijskoj instituciji do propisanih granica, uključujući i sticanje finansijskih institucija u drugim državama, neophodna je saglasnost Narodne banke Srbije koja je uslovljena pozitivnom ocenom ispunjenosti svih propisanih uslova.  NBS je ceneći ispunjenost tih uslova u datom momentu, u skladu sa svojim nadležnostima, sredinom 2016. godine dala prethodnu saglasnost AIK banci za sticanje 100% učešća u Gorenjskoj banci i po tom osnovu AIK je banka u međuvremenu stekla 20,99% učešća u navedenoj banci.

U skladu sa zakonskim ovlašćenjima, NBS kontinuirano kontroliše bonitet i zakonitost poslovanja banaka sa aspekta rizika koji mogu dovesti do ugrožavanja njihovog finansijskog položaja i detaljno prati sve faktore koji mogu uticati na finansijski položaj banaka u domaćem finansijskom sektoru.“

Nakon ovakvog odgovora, a imajući u vidu da NBS svojim saopštenje praktično dovodi u pitanje kredibilitet jedne od banaka, novinari Insajdera su tražili dopunu odgovora, sa molbom da preciziraju kakve je to „nepravilnosti u poslovanju AIK banke“ utvrdila Narodna banka Srbije, obavešteni smo samo da dopunu odgovora za sada nećemo dobiti.

Većinski vlasnik AIK banke je preko svojih preduzeća biznismen Miodrag Kostić, vlasnik MK Grupe. 

Samostalnost NBS – ustavna obaveza

Narodna banka Srbije je, kako se navodi na zvaničnom sajtu, nezavisna u obavljanju funkcija utvrđenih zakonima.

Prema Ustavu Narodna banka Srbije je samostalna, ali i odgovorna Skupštini Srbije u kojoj odlučuje uvek politička većina.

Guverner Narodne banke gotovo uvek se bira iz redova političara. Aktuelna guvernerka Jorgovanka Tabaković izabrana je tako većinom glasova u Skupštini, a zbog javne funkcije je zamrzla je onu u SNS-u i to funkciju potpredsednice stranke.

Jedna od neobičnih odluka NBS jeste i to što je  bankama koje posluju na teritoriji Srbije prakticno „zabranila“ da daju kredite medijima.

Podsetimo, prema ranijem istraživanju Insajdera, prilikom kontrole više banaka - Narodna banka je pronašla nepravilnosti kod svake banke, koja je odobrila kredit nekom mediju.

Za Narodnu banku, kako se navodi u analizi kontrole u koju je Insajder imao uvid, mediji za bilo koju banku predstavljaju „reputacioni rizik“.

Iz Narodne banke smo dobili odgovor da oni, prema važećim propisima koji regulišu poslovanje banaka, nisu ni na koji način ograničili autonomiju banaka da same odlučuju kome će odobriti kredite, odnosno da nije zabranila bankama da odobravaju kredite medijima.

Međutim, Narodna banka nije odgovorila na ključno pitanje Insajdera – ako nije „zabranjeno“ zašto onda prilikom kontrole banaka NBS utvrđuje kao nepravilnost odobrenje kredita medijima i to zato što, kako se navodi, predstavljaju reputacioni rizik za banku.

Struktura vlasništva banke Gorenjska

U januaru 2017, AIK banka kupila je prvo 3,9 odsto akcija Gorenjske, postajući tako drugi najveći vlasnik, posle "Sava" osiguranja u čijem je sada vlasništvu 37,65 odsto kapitala.

Nakon što je 2016. Centralna banka Slovenije naredila "Sava" osiguranju da proda svoj udeo u Gorenjskoj jer "nemaju finansijsku snagu“ da ovoj banci daju podršku koja joj je potrebna, „Sava“ osiguranje postiže dogovor sa još nekoliko vlasnika "Gorenjske" da njima prodaju svoje akcije.

AIK banka, drugi po veličini akcionar, od tada ima  20,99 odsto akcija u slovenačoj „Gorenjska“.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije