Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

31. 01. 2018. Beograd

Izvor: Fonet

Tajani: EU najbliži partner Zapadnog Balkana

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, uoči zvanične posete Srbiji, izjavio je da Srbija i Crna Gora mogu biti spremne za Evropsku uniju do 2025. godine i ocenio gde gde postoji volja, postoji i način.

Zapadni Balkan ima jasnu i kredibilnu evropsku perspektivu i može računati na Evropski parlament da ih podrži u ovom procesu, ali lopta je u njihovom dvorištu, rekao je Tajani portalu European Western Balkans.

Kako je naglasio, značajan napredak je potreban u oblastima kao što su vladavina prava, pravosuđe i osnovna prava u Crnoj Gori i Srbiji i mislim da obe zemlje mogu biti spremne do 2025. godine - gde postoji volja, postoji način.

Tajani je naglasio da je Evropska unija najbliži partner Zapadnog Balkana ne samo u pogledu trgovine, već podjednako u pogledu ukupne podrške: sredstva su dostupna kako bi se podržao proces proširenja kako u 2018, tako i u narednim godinama.

Na konstataciju da se u nekim zemljama regiona uočava ozbiljan pad kada su u pitanju medijske slobode i demokratija, ali da nekako, te zemlje napreduju na putu EU, Tajani je rekao:

"Ništa ne može biti dalje od istine, s obzirom da su osnovna prava koja su u prvom planu u samom srcu evropskog projekta", rekao je on..

"Podstičemo demokratiju ne samo u zemljama proširenja već i širom sveta jer podržavamo mir i bezbednost. Preduslov zemljama kandidatima za pristupanje EU je da u potpunosti poštuju i pridržavaju se osnovnih vrednosti Unije. O tome se ne pregovara", istakao je Tajani.

On je oenio da je Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija postigla značajan napredak i da je optimista kako u pogledu spora oko imena, tako i moguc?nosti da ubrzo otvore pregovore o pristupanju.

Moramo nastaviti da naglašavamo da je Evropska unija regionalni trgovinski i investicioni partner regiona Zapadnog Balkana, istakao je Tajani.

"Naš odnos sa zemljama regiona podrazumeva stvaranje karika koje Će podržati jake, dugotrajne političke i ekonomske veze za buduĆe generacije. Moramo negovati ove veze i dozvoliti rezultate da govore sami o sebi, kao što je već slučaj u nekoliko oblasti", naglasio je Tajani.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije