Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Šabić: Stanje u oblasti ličnih podataka vrlo zabrinjavajuće
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

26. 01. 2018. Beograd

Izvor: Beta

Šabić: Stanje u oblasti ličnih podataka vrlo zabrinjavajuće

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je da je stanje u oblasti zaštite ličnih podataka vrlo zabrinjavajuće i da je neophodna potpuna promena odnosa države prema stanju u toj oblasti.

Šabić je, kako je saopšteno, na konferenciji povodom Međunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti upozorio da nastavak višegodišnje prakse u kojoj se državne aktivnosti u najvećoj meri, gotovo isključivo, svode na aktivnosti poverenika, uz izostanak aktivnosti drugih nadležnih i neobjašnjive propuste i docnje, ne može proći bez dodatnih štetnih posledica.  

"To će, izvesno, u kontekstu poglavlja o ljudskim pravima, negativno uticati na tok pregovora o pridruživanju sa EU i, što je još važnije, biti konstantan izvor ugrožavanja i povreda prava građana na privatnost", rekao je Šabić, a preneo kabinet poverenika.  

Poverenik je podsetio da je ispunio obećanje koje je dao 28. januara prošle godine, da će drugim nadležnim pružiti najveću moguću pomoć i da će u okviru toga na vreme staviti Vladi na raspolaganje nov model Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, usklađen sa evropskim standardima i novom Uredbom o zaštiti podataka o ličnosti EU. 

Istovremeno je i izrazio nerazumevanje i žaljenje zato što Vlada tu pomoć nije iskoristila i što je na javnu raspravu stavila Nacrt novog zakona koji je i koncepcijski i sadržinski znatno ispod nužnog nivoa.  

Konferenciji je prisustvovao veliki broj ambasadora i drugih stranih diplomatskih predstavnika, predstavnika domaćih organa vlasti i institucija, akademske zajednice, NVO i medija, a govorili su i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ambasador Norveške Arne Sanes Bjornstad i šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio.  

Na skupu je predstavljena publikacija "Zaštita podataka o ličnosti u oblasti radnih odnosa - Stavovi o mišljenja Poverenika", navodi se u saopštenju.

uto

13.02.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 17:11

A mi esDnevnik

kao najosetljiviju bazu podataka u državi, poverili inostranoj (hrvatskoj) firmi da administrira. Čemu onda hvalospevi IT sektoru u Srbiji ako taj IT sektor nije dobio pomenuti posao od nacionalnog značaja. Uzgred, ceo proces "pilotiranja" je pokrenut bez prethodnih neophodnih saglasnosti među kojima je i saglasnost intervjuisanog poverenika.

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije