Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  NUNS i NDNV: Intenzivirana prljava kampanja protiv nezavisnih novinara i medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

26. 01. 2018. Beograd

Izvor: Beta

NUNS i NDNV: Intenzivirana prljava kampanja protiv nezavisnih novinara i medija

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osudili su danas kampanju koju mediji bliski vlasti vode protiv novinarke nedeljnika Vreme i članice Komisije za žalbe Saveta za štampu Tamare Skroza i drugih novinara i medija.

Te dve novinarske organizacije su ocenila da je posebno indikativno što su napadi na novinare i otvoreni pozivi na linč eskalirali neposredno posle posete medjunarodne delegacije sastavljene od predstavnika Evropske federacije novinara, Medjunarodnog instituta za štampu i Medijske organizacije za jugoistočnu Evropu, koja je boravila u Beogradu kako bi ustanovila pravo stanje medijskih sloboda i bezbednosti novinara.

"NUNS i NDNV smatraju da je šizofrena hajka na novinare usledila zbog nalaza medjunarodne misije da je stanje medijskih sloboda u Srbiji veoma loše. Posebno zabrinjava to što su napadi učestali uprkos obećanju predsednika Srbije Aleksandra Vučiča članovima medjunarodne misije 'da će braniti slobodu medija bez uslova'", dodaje se u saopštenju.

NUNS i NDNV su naveli da je glavni urednik Informera Dragan Vučićević na televiziji Pink optužio Tamaru Skroza i Vreme da rade u interesu biznismena Miroslava Miškovića i da izazivaju atmosferu haosa pred beogradske izbore, dok je za glavnog urednika Novinske agencije Beta Dragana Janjića naveo da je direktno optužio predsednika Vučića za ubistvo Olivera Ivanovića.

"Voditelj emisije Predrag Sarapa i Vučićević vredjali su predsednika NUNS-a Slavišu Lekića i omalovažavali ugledni list Danas nazivajući ga listom CIA", dodaje se u saopštenju i podseća da se u medijima bliskim vlasti već nekoliko dana vodi hajka i protiv kosovske novinarke Une Hajdari zbog šaljivog tvita o konferenciji za novinare predsednika Srbije prilikom posete Kosovu.

Ta novinarska udruženja su dodala da je objavljena i njena fotografija i da je nazvana mrziteljkom svega srpskog i Vučića, a odmah posle objave članka, Hajdari je putem društvenih mreža dobila uvrede i ozbiljne pretnje.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije