Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Vučić s EFJ: Nikome, pa ni sebi, neću oduzeti pravo na odgovor
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

19. 01. 2018. Beograd

Izvor: Insajder, N1

Vučić s EFJ: Nikome, pa ni sebi, neću oduzeti pravo na odgovor

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je svestan neophodnosti poboljšanja atmosfere i stanja u kojima mediji rade, ali i da je potrebno poštovanje medijskih kodeksa, saopšteno je nakon sastanka s predsednikom Evropske federacije novinara Mogensom Bliherom Bjeregardom. Kako je navedeno, Vučić je sa Bjeregardom razgovarao o stanju u medijima, načinima za poboljšanje situacije, slobode izražavanja i slobode medija.

U saopštenju se navodi i da je Vučić izrazio spremnost da sa drugim državnim institucijama radi na tome.

Dodaje se da je predsednik Vučić naglasio da u Srbiji svako ima pravo da piše i govori ono što hoće, ali da isto tako svi imaju pravo da na to odgovore.

„Nikome, pa ni sebi, neću oduzeti pravo na odgovor“, navodi se predsednikov citat u saopštenju.

Vučić je takođe istakao da će učiniti sve na promociji slobode izražavanja i medija.

Predsednik Evropske federacije novinara Bjeregard je naglasio da su na sastancima tokom misije uočili da rastu pritisci na medije, zbog čega je neophodno poboljšanje, istakavši da je za Srbiju najvažnije da bude odlučna, da poštuje vrednosti slobode medija i izražavanja i da omogući novinarima da rade bez straha.

Tokom susreta Bliher Bjeregard je ukazao na to da je potrebno da predsednik pokaže koliko je važno da vlasti reše sve slučajeve nasilja nad medijima i ubistva. Bjeregard je dodao da je potrebno poslati signal ministrima i parlamentarcima da učestvuju u debatama na svim televizijama.

Pored predsednika Evropske federacije novinara Mogensa Blihera Bjeregarda, sastanku su prisustvovali i generalni sekretar međunarodne grupe za slobodu medija Medijska organizacija Jugoistočne Evrope SEEMO Oliver Vujović, Skot Grifen i Alma Onali iz Međunarodnog pres instituta (IPI), kao i predsednik UNS-a Vladimir Radomirović i predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa.

Bjeregord: Ne slažem se sa ocenom premijerke da nema pritisaka na novinare

Prethodno je Bjeregord za N1 rekao da se stav predsednika Vučića mora promeniti tako da on podržava slobodne medije i da ne treba da ih pominje kao "strane plaćenike".

Važno je za predsednika da bude postojan i čvrst u svom stavu prema novinarstvu, prema slobodi medija, mora to da podržava. Ne sme da dovodi u pitanje bilo šta u vezi sa time, nema ali, jednostavno podržite slobodu štampe i tačka“, rekao je on.

Dodao je da postoje dokazi o tome da se povećava broj pritisaka na novinare i medije.

"Ne slažem se sa ocenom premijerke da nema pritisaka na novinare u Srbiji, kao što sam i rekao. Pogledajte vebsajt Saveta Evrope sa svim primerima novinara koji su napadnuti, pritisak koji postoji, mržnju koja je usmerena", rekao je Bjeregord.

Međutim, kako je naveo, da ne veruje da treba da se bori za slobodu štampe ne bi dolazio u ovakve misije i da je uveren da će se postići neki rezultati.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije