Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

19. 01. 2018. Beograd

Izvor: Fonet

Grifen: Veliki pritisak na medije

Posle razgovora sa velikim brojem novinara iz različitih medija u Srbiji, zaključak je da svi osećaju veliki pritisak i rade u okruženju koje je represivno, čemu doprinosi ponašanje nosilaca vlasti.

Ovo je za N1 izjavio direktor programa za medijske slobode u okviru Međunarodnog instituta za štampu, Skot Grifen.

Evropska federacija novinara (EFJ) počela je u Beogradu dvodnevnu misiju utvrđivanja činjenica o slobodi medija i novinarskim pravima u Srbiji, koju sprovodi u saradnji sa Medijskom organizacijom jugoistočne Evrope (SEEMO) i Međunarodnim institutom za štampu (IPI), kao i članicama EFJ u Srbiji - UNS, NUNS i Sindikatom novinara Srbije (SINOS).

Grifen nije iznenađen što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio želju da se sastane sa ovom delegacijom, jer je pitanje medijskih sloboda veoma važno.

"Dolazimo kao nezavisni posmatrači i želimo da razumemo pritiske na medije. To podrazumeva i razgovore sa drugom stranom. Bitno je čuti šta oni kažu. Bitno je i da vlastima kažemo šta nas brine, pokušavamo da pomažemo medijima gde su pod pritiskom, a Srbija jeste u u toj kategoriji zemalja", objasnio je Grifen.

On je rekao da je ova grupa razgovarala sa brojnim novinarima iz različitih medija, ideološki različito opredeljenih, i da "svi osećaju veliki pritisak, posluju u okruženju koji je represivno i da komentari ljudi na vlasti tome doprinose".

"Zabrinuti smo kad čujemo da nosioci vlasti zluopotrbljavaju svoje pložaje, opisuju novinare kao neprijatelje, to je jako zabrinjavajuće. A to se dešava i u drugim zemljama, ne samo u Srbiji. Na kraju krajeva, to je način da se odvrati pažnja naroda od slučajeva koje novinari istražuju", smatra Grifen.

Nazivanje medija izdajnicima, neprijateljima naroda, to su problematične izjave, ukazao je Grife, jer ugrožavaju ulogu medija da otvaraju teme kojima se propituje rad vlasti.

Takve izjave doprinose atmosfreri koja diskreditueu rad novinara, što je, prema oceni Grifena, način da se oduzme legitimitet medijima, posebno kad kritički izveštavaju o
predstavnicima vlasti.

"To je delegitimizacija i izgovor za vlasti da kažu da tim medijima ne treba verovati i signal građanima da taj medij nije verodostojan izvor informacija. To je način da se deligitimizuje kritikovanje vlasti", predočio je Grifen.

"Situacija u medijima je danas loša, i moramo da preduzmemo određene korake da to rešimo", ocenio je Grifen, koji smatra da su građani prevareni svaki put kad nema objektivnog
izveštavanja.

"Važno je da javnost, građani shvate da su prevareni i da u gubitnici svaki put kad mediji ne daju izbalansirano izveštavanje. Tada glasači ne dobijaju priliku da pravilno procene kakvi su kandidati. A kad idu na glasanje oni su ti koji gube", upozorio je Grifen.

"Ne želimo da se bilo kome priklanjamo, naš zadatak je da ponudimo nepristrasan savet zasnovan na standardima koji novinari svugde poštuju", kazao je Grifen.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije