Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

16. 01. 2018. Beograd

Izvor: Fonet

Praksis: Spora reforma javne uprave

Poslednji izveštaj Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), u okviru SIGMA programa koji redovno prati sve zemlje Zapadnog Balkana u domenu reforme javne uprave, a na osnovu analize podatke za 2016. godinu ukazuje da Srbija ne može da se pohvali gotovo nikakvim napretkom u domenu reforme javne uprave, saopštila je NVO Praxis.

U izveštaju se navodi da većina oblasti beleži stagnaciju i ozbiljne nedostatke, dok je u nekim aspektima došlo i do nazadovanja.

Određeni napredak je zabeležen samo u jednoj od šest oblasti reforme javne uprave, a to je pružanje usluga.

Srbija je od Sigme dobila pohvale za Akcioni plan "Stop birokratiji", uslugu "Bebo, dobrodošla na svet", elektronski sistem izdavanja dozvola, kao i dodatno unapređenje procedura za pokretanje biznisa.

Međutim, u domenu provere i obezbeđivanja kvaliteta javnih usluga imamo vrlo loše ocene, jer nema ni zajedničkih standarda, niti se od građana traži povratna informacija za usluge koje su im pružene.

Naime, bilo da se govori o tome kako se planiraju i pripremaju javne politike, o tome koliko joj je profesionalna državna služba, ili o tome kako izveštava javnost o svom radu i uključuje građane u procese donošenja odluka, Srbija po mnogim pokazateljima stoji lošije u odnosu na ostatak regiona, a naročito u odnosu na susede Albaniju i Crnu Goru, navodi se u izveštaju.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije