Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

03. 01. 2018. Niš

Autor: S. Lisac Izvor: N1, Boom 93

Niš: Preminuo dečak oboleo od malih boginja

Dvogodišnji dečak oboleo od malih boginja za čiji su se život skoro dve nedelje borili lekari Dečije interne klinike u Nišu preminuo je na toj klinici, izjavio je načelnik intenzivne nege te zdravstvene ustanove dr Dejan Milojević.

 

 

On je agenciji Beta kazao da je dečak desetak dana bio priključen na respirator zbog upale pluća koja je bila posledica komplikacija malih boginja. Milojević je rekao da dečak nije bio vakcinisan MMR vakcinom.

"Dečak je rodjen šest nedelja pre termina i imao je slabije razvijena pluća i slabiji imunitet. Šanse da preživi ipak bile bi mnogo veće da je primio vakcinu", rekao je Milojević.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Doktor Milan Jovanović Batut" u Nišu su od početka oktobra do kraja decembra 82 osobe obolele od malih boginja. Dvogodišnji dečak koji je  preminuo na Dečijoj internoj klinici, prva je žrtva tog oboljenja u Nišu.

 

Načelnica dečijeg dispanzera u Požarevcu, dr Milana Stojanović rekla je krajem prošle godine da je dobar obuhvat  vakcinisanosti protiv malih boginja u Braničevskom okrugu i u gradu Požarevcu.

“Što se tiče MMR vakcine, imamo veoma visok procenat  vakcinisanosti protiv ove bolesti."

U našem okrugu postoje mesta u kojima je obuhvat vakcinisanosti  čak 100 %. Prema zvaničnim podacima zavoda za javno zdravlje, stopostotna vakcinisanost dece je u opštinama Golubac, Žagubica, Žabari i Kučevo. Visok procenat imaju  Veliko Gradište 95,12% i Petrovac 99,42%.

Ipak, situacija se smatra pretećom čak i kada se registruje samo jedan slučaj, kaže Stojanović i dodaje da to podrazumeva vanredne mere odnosno hitnu prijavu i, između ostalog, nadzor nad osobama koje su bile u direktnom kontaktu sa zaraženom osobom. Zaraznost je velika zato što je proteklih godina bilo više tih epidemija i što postoji stalna kritična epidemiološka situacija u susednoj Rumuniji.

Kompletno zaštićena deca su ona koja su primila prvu dozu u uzrastu od 13 do 15 meseci i revakcinu na sistematskom pregledu pri upisu u školu.

“Zaštićeno je i dete koje je primilo samo jednu dozu, ali ta zaštićenost opada sa godinama, sve dok se ne primi revakcina pri upisu u školu”, kaže Stojanović.

Ona kaže da su simptomi malih boginja poprilično specifični. Klinička slika ima tri stadijuma. Počinje sa malaksalašću deteta, koje je bez apetita, visokom temperaturom, upaljenim ždrelom i crvenim očima koje ukazuju na konjuktivitis. Nakon toga se javlja karakterističan osip, najpre iza ušiju.


Nema komentara.

Ostavi komentar