Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Opozicija i NVO: Slobodni izbori u Srbiji više ne postoje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

26. 12. 2017. Beograd

Autor: Đorđe Nasković Izvor: N1

Opozicija i NVO: Slobodni izbori u Srbiji više ne postoje

Demokratska stranka najavila je da će podneti više prigovora zbog neregularnosti na izborima u Pećincima, dok pojedine nevladine organizacije ocenjuju da su ovi izbori pokazali da je i poslednja pozitivna tekovina promena od 5. oktobra 2000. u potpunosti poništena, i da u Srbiji više ne postoje slobodni i fer izbori.

Novinari i nezavisni posmatrači, iz Pećinaca su juče izveštavali o parkiranim automobilima ispred biračkih mesta iz kojih nepoznate osobe vode evidenciju birača, kao i o grupama muškaraca koje prate dešavanja van biračkih mesta.

Funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke Igor Mirović u tome ne vidi ništa sporno.

“Da li neko 100, 200 ili 300 metara pored biračkog mesta nešto beleži, snima, fotografiše to ni na koji način ne može da utiče na volju birača koja se iskazuje tajnim glasanjem iza paravana na biračkom mestu”, smatra Mirović.

Upravo to što je umesto tajnog, na biračkom mestu u Popincima bilo javno glasanje, dovelo je do incidenta, kažu u Demokratskoj stranci. Predsednik DS-a Dragan Šutanovac ocenjuje da izbori nisu bili fer ne samo zbog jučerašnjih događaja već i svega što se dešavalo ranije.

“U Pećincima, pre svega, imaćemo više prigovora. U ostalim opštinama iako su postojale neregularnosti u danima pre izbora, iako imamo snimke u kojima je deljena razna pomoć, nažalost nemamo dokaze da se u tom danu u toku izbornog procesa kršila izborna volja građana”, objasnio je Šutanovac.

Bojan Klačar iz CeSID-a, organizacije koja je godinama pratila izbore u Srbiji, kaže da njihovo iskustvo pokazuje da se praktično uvek ponavlja sličan paket problema.

“Ovde imamo situaciju da smo imali izbore u pet opština u kojima je suštinski u četiri opštine dan protekao relativno mirno, ali je evidentno da je u Pećincima bilo incidenata koji zahtevaju reakciju pre svega tužilaštva, ja bih rekao u jednom momentu i policije, posebno tokom jučerašnjeg dana. Da tu može da se pojavi niz krivičnih dela i da bismo mi morali da dobijemo rakciju nadležnih organa”, poručuje on.

A koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocenila je da sve što se desilo na lokalnim izborima - primeri nasilja, zastrašivanje političkih protivnika, potplaćivanja građana, uzurpacija državnih institucija i medijske manipulacije, definitivan dokaz da je građanima ukinuto osnovno ljudsko pravo - da slobodno biraju i da budu birani.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije