Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  UN: Srbija da poštuje svoje obaveze u slučaju Dževdeta Ajaza
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

26. 12. 2017. Njujork, Beograd

Autor: Jelena Zorić Izvor: N1

UN: Srbija da poštuje svoje obaveze u slučaju Dževdeta Ajaza

Predsednik UN Komiteta protiv torture Jens Modvig poručio jeda Srbija mora da poštuje svoje obaveze prema tom komitetu u slučaju Kurda Dževdeta Ajaza koji je u procesu izručenja Turskoj.

"Očigledno je da je Srbija u procesu ekstradicije g. Ajaza u Tursku uprkos tome što je Komitet protiv torture izdao privremenu meru. Srbija bi trebalo da bude svesna svojih obaveza prema UN Komitetu protiv torture”, napisao je Modvig na Tviteru.

Na Tviteru je reagovala i zamenica direktora organizacije Amnesti Internešenel Gauri van Gulik koja je poručila da ignorisanje preporuka Komiteta protiv torture, ne sme da se zanemaruje.

Podsetimo, advokatica Ana Trkulja izjavila je da se njen klijent, turski državljanin, Kurd Dževdet Ajaz, koji je u Turskoj osuđen na 15 godina zatvora za rušenje ustavnog poretka, po informacijama kojima raspolaže i dalje nalazi u Prihvatilištu za strance u Padinskoj Skeli i da nije dobio odluku o ekstradiciji.

Ona je rekla da ni danas nije zvanično obaveštena da je Ministarstvo pravde Srbije donelo odluku o ekstradiciji Ajaza i da sve informacije koje o tome ima dolaze iz medija.

U Ministarstvu pravde Srbije agenciji Beta ranije danas je rečeno da je ministar pravde doneo pozitivnu odluku o ekstradicji turskog državljanina.

U Ministarstvu su ranije rekli da je prekasno stigao dopis Komiteta Ujedinjenih nacija protiv torture u kojem je traženo da se Srbija uzdrži od izručenja.

Beogradski centar za ljudska prava osporio je, s druge strane, navode ministarke pravde, navodeći da postupak azila Ajaza u Srbiji nije pravosnažno okončan.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije