Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

11. 05. 2011. Izvor:B92

Autor: 2

Nužne primerene kazne

Boris Tadić izjavio da će insistirati da sve državne institucije odluke o kaznama donose adekvatno društvenoj opasnosti nastaloj određenim krivičnim delom.

Predsednik Srbije je rekao da poštuje nezavisnost pravosuđa, ne može da komentariše konkretne odluke sudova.

Kada je reč o presudi koja je izrečena napadačima na snimatelja televizije B92 Boška Brankovića, Tadić je objasnio se zalaže za to da sva profesinalna lica budu zaštićena na svom poslu, bilo da je reč o policajcima, lekarima ili novinarima.

"U tom smislu kazne moraju biti primerene zahtevu da građani ove zemlje moraju imati mogućnost da slobodno obavljaju svoju delatnost", kazao je Tadić.

"Odluke sudova moramo da uvažimo, možemo da se ne slažemo sa njima, ali moramo da ih uvažimo. Samo na taj način sudovima dajemo mogućnost da postanu nezavisne institucije i da u budućnosti sudije donose adekvatne odluke", rekao je Tadić novinarima na molbu da prokomentariše nagodbu sa Svetlanom Ražnatović i neke presude izricane proteklih dana koje su, po mišljenju dela javnosti, preblage.

Predsednik Srbije je, ipak, podsetio da je u bliskoj prošlosti u Srbiji postojala "neverovatna kaznena politika", i mogućnost da izgrednici na utakmicama ili čak šverceri narkotika budu osuđeni na uslovne kazne, ali da danas nije tako.

"Stroge kazne za teške delikte i teška dela su pretpostavka da ovo društvo bude stabilno i prosperitetno i za svaki ozbiljan i težak delikt ne sme biti oprosta", rekao je Tadić.

Nema komentara.

Ostavi komentar