Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Deklaracija o Srbiji i EU nikad kraća i jedva usvojena
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

22. 12. 2017. Beograd

Autor: Emina Kovačević Izvor: N1

Deklaracija o Srbiji i EU nikad kraća i jedva usvojena

Posle dva dana merenja prolaznog vremena na putu Srbije ka Evropskoj uniji, srpski i evropski parlamentarci jedva usvojili zajedničku deklaraciju i preporuke o evropskim integracijama. Poslanici vlasti i opozicije i pred evropskim parlamentarcima ukrstili koplja o stanju demokratije u zemlji.

Delegacija evropskog parlamenta i poslanici Narodne skupštine merili su prolazno vreme Srbiji na putu ka Evropskoj uniji. Zemlja u pregovorima napreduje i kako je ocenjeno, trend je pozitivan, ali Beograd u velikom broju oblasti mora da ima bolje rezultate.

Prisustvo evropskih parlamentaraca, međutim, poslanici vlasti i opozicije u Srbiji iskoristili su kako bi ponovo ukrstili koplja o tome kakvo pravo stanje stvari u zemlji.

23, 24 i 35 - tako u ciframa glase glavni uslovi i glavne prepreke Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

To su poglavlja koja će najviše biti pod lupom evropskih parlamentaraca, sudeći prema izjavi evroposlanika Eduarda Kukana.

“Srbija napreduje u pregovorima ali ima još mnogo oblasti u kojima je potrebno uložiti više enregije i ostvariti bolje rezultate. Poglavlja 23 i 24 su najvažnija”, istakao je Kukan.

Ta poglavlja pominju se u zajedničkoj deklaraciji evropskih i srpskih paralmentaraca, koja je kraća nego ikada i jedva usvojena. I to tek pošto su poslanici povukli 27 amandmana koji su podneli na tekst i posle apela predsedavajućeg paralmentarnim odborom.

“Treba da budemo odgovorni političari. Ne mogu da zamislim situaciju da nemamo zajedničku izjavu. To se dešava samo sa Turskom i ponekad sa Albanijom. Ne želim da stavljam Srbiju u tu kategoriju”, poručio je Kukan.

Opoziciija nije želela da propusti prilliku da pred evropskim paralmentarcima iznese probleme sa kojima se Srbija suočava.

“Ne možemo da ostanemo tihi i nečujni za krupne sistemske probleme”, rekla je poslanica DS-a Vesna Marjanović.

“Ja moram da upoznam kolege, već kad ćemo kukati, čije suze su vrelije”, uzvratio je poslanik Narodne seljačke stranka Marjan Rističević.

Čije suze su vrelije, vlast i opoziciija informisali su evropske parlamentarce puna tri sata.

“Opozciija nije imala pravo da razgovara ni o jednom svom amandamnu na zakon o budžetu koji je najvažniji zakon”, podsetio je Vladimir Đurić iz pokreta Dosta je bilo.

“O budžetu tako reći nije bilo rapsrave”, nadovezala se Vesna Marjanović.

Na kritike opozicije odgovorila je Aleksandra Tomić iz Srpske napredne stranke. “Nije tačno da nije raspraljano nego je teško poslanicima opozcije da sede i da čekaju to vreme”, ocenila je ona.

Vladimir Đurić ipak je ostao pri svojim ocenama. “Mi nažalost imamo u našem paralmentu rasprave koje su vrlo često sa uvredama, neistinama, pristrasnošću predsedavajućem u vezi sa replikama”, istakao je on.

I još jednom je reagovao Marjan Ristićević. “Govore o tome kako postoji neka dikatatura. Koriste recepturu koju smo mi koristili 2000, 99, 98, 97, 96… Dakle, koriste recepturu koja je odavno izlizana zato što Milošević je pao, Tito je umro”, podsetio je on.

Evropski poslanici pažljivo su slušali i beležili. Po završetku rasprave - o svojim impresijama odgovarali su diplomatski.

“Stanje demokratije je veoma aktulena tema u Srbiji. Mislim da je jedini način da napredujete ako slušate jedni druge”, poručio je Kukan.

Slušali su evropski poslanici i upozorenja opozicije da je u Srbiji ugroženja slobodna medija. Predstavnik delegacije Evropskog parlamenta za srpske novinare imao je novogodišmnju čestitku: “I nastvaite odgovorno da radite svoj posao za Vašu zemlju.”

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije