Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

11. 05. 2011. Izvor:Blic

Autor: 2

Banke neće moći da svojevoljno menjaju kamatu

Banke i drugi davaoci finansijskih usluga neće moći jednostrano da menjaju visinu kamatne stope, a to će se posle usvajanja Predloga zakona o zaštiti finansijskih usluga odnositi na sve kredite i druge finansijske usluge, bez obzira kada su zaključeni, izjavio je danas guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić.

Obrazlažući poslanicima predloženi zakon Šoškić je rekao da je NBS predložila taj zakon u cilju uredjivanja zaštite korisnika bankarskih usluga, finansijskog lizinga i finansijskih pogodbi, tako što će se davaoci tih usluga prema klijentima odnositi na fer i transparentan način, uz istinito informisanje.

"Iako aktivnosti NBS na zaštiti klijenata daje pozitivne rezultate ocenili smo da bi posebnim zakonom trebalo odrediti obavezne elemenete ugovora, prava i obaveza kako finansijskih institucija, tako I klijenata", rekao je Šoškić i dodao da su prava klijenata naročito bila ugrožena u periodu ekonomske krize.

Prema Šoškićevim rečima, predloženim zakonom se u pravni sistem uvode osnovna načela zaštite - pravo na ravnopravan odnos s davaocem usluge, na zaštitu od diskriminacije, na informisanje, na određenost ili odredivost ugovorne obaveze i na zaštitu prava i interesa.

Guverner NBS je precizirao da su predloženim zakonom obuhvaćeni svi krediti, pa i stambeni, kao i druge finansijske usluge, poput iznajmljivanja sefova.

Visina kamatne stope, prema objašnjenju Šoškića, vezana je za referentne vrednosti koje su javno dostupne, a na njihovu visinu ne može uticati jednostrana volja bilo koje strane, ni davaoca finansijske usluge, ni klijenta.

Predložena rešenja, pošto budu usvojena i pošto stupe na snagu, biće obavezna i za obaveze koje dospevaju posle njihove primene, bez obzira kada je ugovorena finansijska odluka.

Davaocima finansijskih usluga zabranjeno je da usluge oglašavaju besplatnim ukoliko je njihovo odobrenje uslovljeno zaključenjem ugovora ili bilo čime što iziskuje trošak klijenata.

Predloženim zakonom je detaljno uređeno pravo na odustanak od ugovora, pa je tako utvrđeno da korisnik ima pravo da odustane od kredita, prekoračenja računa, korišćenja kreditne kartice i drugih usluga u roku od 14 dana od zaključenja ugovora bez navodjenja razloga za to.

On je dužan da u roku od 30 dana banci vrati glavnicu, predmet lizinga, plati ugovorenu kamatu, dok kod stambenih kredita korisnik može koristiti to pravo samo pod uslovom da mu sredstva nisu stavljena u funkciju.

Predloženim zakonom je regulisana i prevremena otplata kredita, tako što će klijentima biti omogućeno da u svakom momentu, u potpunosti ili delimično, mogu to da urade, a definisano je i da banka može proglasiti zastoj u otplati kredita, ukoliko se, na primer pojave okolnosti koje korisnika dovode u teško imovno stanje.

Pored prava na prevremenu otplatu, primenu istog tipa kursa i metoda obračuna kamate, predloženim zakonom su utvrdjena i korisnička prava koja se tiču revolving kredita, kao i pravo prenosa potraživanja.

Propisano je i da banke ne mogu naplaćivati gašenje kartica.

Nema komentara.

Ostavi komentar