Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Nakon sastanka Vučića i Putina, sporazum o reizvozu gasa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

20. 12. 2017. Moskva

Autor: Emina Kovačević Izvor: Beta, RTS,Fonet

Nakon sastanka Vučića i Putina, sporazum o reizvozu gasa

Predsednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Aleksandar Vučić, ocenili su da se politička i ekonomska saradnja dve zemlje može podići "do najvišeg nivoa". Predstavnici dve zemlje potpisali su dokument kojim je Srbiji omogućeno da reizvozi ruski gas.

U prisustvu predsednika dve zemlje, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, posle razgovora u Moskvi, potpisan je protokol o izmeni sporazuma potpisanog u decembru 2012. godine. Na osnovu prethodnog sporazuma, reizvoz ruskog gasa nije bio moguć.

U tekstu protokola, objavljenom na zvaničnom sajtu ruske vlade, ruska i srpska strana su se dogovorile da se deo sporazuma, koji predvidja da "prirodni gas koji se izvozi u Srbiju bude namenjen isključivo za tržište Srbije", bude stavljen van snage.

Navodi se da će protokol stupiti na snagu odmah posle završetka procedura.

Sporazum obuhvata period od 2012. do 2021. godine i predvidja isporuku do pet milijardi kubnih metara godišnje.

Potpisan je i Aneks ugovora o isporuci prirodnog gasa Srbiji. Putin je ocenio da Srbija može da postane važna zemlja za trazit ruskog gasa.

"Razrađuje se pitanje priključivanja Srbije projektu Gasproma u izgradnji gasovoda Turski tok", rekao je Putin posle razgovora s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Kremlju. Putin je ocenio da izgradnja nove zone slobodne trgovine između zemalja Evroazijske unije i Srbije, "o čemu već postoje konsultacije", može da otvori nove mogućnosti za razvoj poslovnih veza.

Na početku susreta u Kremlju, Putin je rekao da je to prva poseta Vučića od kada je stupio na funkciju predsednika.  

"Imamo dobre odnose sa dugom istorijom, još kada ste bili premijer. Nadam se da će tako biti i u budućnosti. Prijatno mi je da primetim da se odnosi Srbije i Rusije razvijaju, pre svega u sferi ekonomije, raste trgovinska razmena, rastu direktne investicije", naveo je Putin.

Ruski predsednik je na konferenciji nakon potpisivanja sporazuma između dve zemlje podsetio da se naredne godine obeležava 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju zemalja. Putin je konstatovao da se odnosi razvijaju posebno u oblasti privrede i da raste robna razmena kao i direktna ruska ulaganja.

"Imamo o čemu da razgovaramo i drago mi je što ste tu", reči su dobrodošlice ruskog srpskom predsedniku.

Nadam se da će danas postignuti dogovori poslužiti razvoju naših bilateralnih odnosa. Putin je istakao da je prioritet današnjih razgovora bila ekonomska saradnja i dodao da je razmena donbara porasla za 26 odsto, do milijardu i po dolara. "Sve su veće uzajamne investicije", rekao je Putin.

Putin je najavio i jačanje kulturne i humanitarne saradnje, podsetivši da je završen mozaik na kupoli Hrama Svetog Save, da je nedavno u Srbiji nastupao ansambl "Aleksandrov".

"Zahvaljujem Vučiću na odluci da park u Beogradu nazove po tom kolektivu koji je nedavno tragično nastradao", rekao je Putin.

Govoreći o Kosovu, Putin je rekao da situacija mora da se reguliše političkim putem, dijalogom. Prihvatićemo svako uzajamno rešenje do kog dođu Beograd i Priština, naveo je, dodajući da se poštuje Rezolucija 1244.

Ruski predsednik je dodao i da je u Srbiji sve veće interesovanje za učenje ruskog jezika.

"Dogovorili smo se da jačamo kontakte između ljudi i povećavamo turističku razmenu", rekao je ruski predsednik.

Predsednik Srbije je zahvalio Putinu na podršci koju pruža Srbiji po pitanju očuvanja teritorijalne celovitosti i integriteta Srbije.

Vučić je rekao da je pozvao Putina da dođe u Beograd. Razgovor je bio konstruktivan, dogovarali smo kako i na koji način da rešimo probleme u okviru međunarodnih insitucija, istakao je predsednik Srbije.

Imali smo dobre i odlične razgovore, nadam se doborm nastavku saradnje sa predsednikom Putinom, naveo je Vučić.

Na konferenciji nije bilo reči o statusu ruskog humanitarnog centra u Nišu

Srbija se nalazi na evropskom putu, ali je vojno neutralna zemlja i ne namerava da ulazi u vojne saveze, uključujući i NATO.

Zahvaljujući podršci i poklonima koje nam je poslao predsednik Putin mi smo uspeli delimično da obnovimo našu avijaciju i na taj način i u budućnosti sačuvamo status vojno neutralne države", rekao je Vučić.

Vučić je ponovio da sankcije Srbija neće uvesti Rusiji: "Ja znam da to za Rusiju nije od velikog značaja, ali ponosni srpski narod nije i nikada neće uvesti nikakve sankcije Rusiji i učiniućemo sve da sačuvamo iskreno i tradicionalno rpijateljstvo sa ruskim narodom".

Da li će za političku podršku rusko osoblje u humanitarnom centru u Nišu dobiti dimplomatski status - Putin i Vučič o tome nisu rekli ni reč, na konferenciji za medije na kojoj novinarskih pitanja nije bilo.

Vučić poželeo Putinu pobedu

Vučić je na ruskom jeziku poželeo Putinu pobedu na predsedničkim izborima u martu naredne godine.  

"Znam da ruski narod bira svoju budućnost, želim da vam poželim sreću i uspeh", rekao je Vučić.  

On je ocenio da su zemlje uspele da povećaju robnu razmenu.  

"Mnogo je učinjeno u našoj saradnji, mi smatramo da se politička i ekonomska saradnja može podići na najviši nivo", kazao je srpski predsednik. 

Vučić je na svom Tviter nalogu objavio fotografiju sa sastanka u Kremlju na kojoj su pored ruskog predsednika i njega i članovi delegacija dve zemlje, među kojima i minsitri spoljnih poslova Ivica Dačić i Sergej Lavrov, srspski ministar energetike Aleksandar Antić i drugi.

Predsednik Srbije je prethodno danas i Moskvi razgovarao s potpredsednikom ruske vlade Dmitrijem Rogozinom, a jutros je posetio Dom ansambla Aleksandrov.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije