Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

11. 05. 2011. Izvor:B92

Autor: 2

Oštre mere za lažne imigrante

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je posle sastanka sa čelnicima MUP-a najavio da će policija preduzeti oštre mere u suzbijanju broja lažnih azilanata.

Dačić je rekao da svima treba da bude jasno da izdavanje ličnih dokumenata nije vezano za lažne azilante i podsetio da se u javnosti uglavnom govori o Albancima sa Kosova koji su dobijali pasoše uz lažnu prijavu prebivališta.

"Policija će nastaviti sa istragama, jer su zloupotrebe moguće u policiji, drugim državnim organima, kao i među gradjanima koji daju lažna prebivališta", naveo je Dačić.

On je najavio da će predmet istraživanja biti turističke agencije i organizatori putovanja u zemlje EU, kako bi se utvrdilo da li ima organizovanog prebacivanja lažnih azilanata.

Granična policija će vraćati sve koji nemaju povratne karte, ili dovoljno novca za boravak u EU, naveo je Dačić.

"To bi trebalo da radi i EU, ali mi ne možemo da zavisimo samo od njih, jer se nama ispostavljaju racuni za tuđe greške", rekao je on.

Dačić je najavio i da će policija pokrenuti medijsku kampanju na onim televizijskim stanicama koje pristanu da spotove emituju besplatno jer MUP nema sredstava da plati tu kampanju.

"Održaćemo sastanak sa predstavnicima Roma, Albanaca i Bošnjaka jer oni čine 85 odsto broja lažnih azilanata, a pet odsto su Srbi. Oni ne bi trebalo da sebe i porodice izažu maltretiranju, jer neće dobiti azil, a natovariće sebi probleme. Pozvaću ih da zajedno radimo da svima bude bolje jer oni neće ništa dobiti a svi ćemo izgubiti", kazao je Dačić.

Napraviti bazu podataka o lažnim imigrantima

On je istakao da bi bilo loše da se pitanje vizne liberalizacije pretvori u mržnju prema manjinama, jer, kako je rekao ne traže isključivo manjine azil, a kao primer naveo Mađare koji uopste ne traže azil.

Dačić je najavio da će uz pomoć drugih država biti napravljena baza podataka o ilegalnim imigrantima i da će tu bazu koristiiti isključivo MUP.

"Lažni azil je kategorija koja govori o progonu, a Srbiju sve zemlje EU smatraju slobodnom. Preporučićemo EU da pomogne time što će poput Norveške ustanoviti spisak sigurnih zemalja", precizirao je Dačić.

On je naveo da je Norveška problem lažnih azilanata rešila vrlo brzo savljanjem Srbije na spisak sigurnih zemalja i dodao da je ove godine u Norveškoj bilo samo 30 lažnih azilanata iz Srbije.

"U Luksemburgu se međutim taj problem rešava i po godinu dana, a u nekim zemljama oni imaju pravo i da rade dok im se ne reši status", reako je Dačić.

Ministar je potvrdio da će MUP inicirati promenu zakona kojim će biti uvedeno krivično delo organizovanje ilegalnih migracija, a od EU će tražiti mišljenje o meri oduzimanja pasoša na godinu ili dve dana u slučajima u kojima se utvrdi zloupotreba slobode kretanja.

On je naveo da će tražiti sastanke sa zvaničnicima EU zaduženim za bezbednost, kao i sa zvaničnicima Luksemburga, Belgije, Nemačke, Švedske, Francuske i Holadnije.

Dačić je rekao da se prema podacima EU za prva tri meseca ove godine broj lažnih azilanata iz Srbije smanjio za 35 odsto, u poredjenju sa decembrom 2010. godine.

"Plan aktivnosti će biti realizovan odmah, jer je vizna liberalizacija vrhunski nacionalni interes", rekao je Dačić.

Nema komentara.

Ostavi komentar