Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Skupština glasa o budžetu za 2018. godinu i još 30 zakona
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

14. 12. 2017. Beograd

Izvor: Beta

Skupština glasa o budžetu za 2018. godinu i još 30 zakona

Skupština Srbije u četvrtak,će glasati o državnom budžetu za 2018. godinu i o još 30 zakona.

Poslanici su razmotrili samo amandmane na zakone koji se tiču rebalansa budžeta za ovu godinu.

Ali, pošto je na to potrošeno svih 600 minuta predvidjenih za razmatranje amandmana, poslanici gotovo da nisu ni govorili u pojedinostima o budžetu za narednu godinu, a čak uopšte nije ni bilo govora o 26 zakona koji su bili na dnevnom redu posle Predloga zakona o državnom budžetu.

Dveri i "Dosta je bilo" su vreme koje imaju kao poslaničke grupe, kao i vreme ovlašećenih predstavnika svojih poslaničkih grupa, "sačuvali", te su nakratko i govorili o budžetu i tada uglavnom iznosili kritike zbog čega su poslanici vladajće većine prijavljivali povreda skupštinskog Poslovnika.

DJB i Dveri su ocenili da je budžet loš, da je deficit smanjen "zavlačenjem ruke u džep gradjana" Srbije, smanjenjem plata i penzija. Šef DJB Saša Radulović je kazao da su povećani svi porezi, da se ogromne subvencije daju stranim investitorima i da gradjani plaćaju loše sprovedene reforme.

Pošto su i oni potrošili svoje vreme, predsedavajući sednice su se večers od 20 časova smenjivali za govornicom i čitali podnete amandmane, o kojima niko nije mogao da govori jer nije imao preostalog vremena za raspravu.

Opozicija je od ponedeljka još kada je počela rasprava u pojedinostima, a objedinjena po svim tačkama dnevnog reda, upozoravala da zbog amandmana koje su podneli poslanici vladajuće većine, "prvi put u istoriji parlamentarizma" neće biti dovoljno vremena da se u pojedinostima razmotre amandmani na najvažniji godišnji zakon državni budžet.

Poslanici vladajuće većine podneli su više od 300 amandmana na prvih nekoliko zakona koji se tiču rebalansa budžeta i obrazlagali ih.

Za jedan amandman dozvoljeno je obrazlaganje od dva minuta pa su tako predstavnici vladajuće većine na to u najvećoj meri potrošili 600 minuta predvidjenih za razmatranje amandmana.

Glasanje je zakazano sutra, u četvrtak, za 10 časova i potrajaće nekoliko sati s obzirom da se pored zakona u celini, poslanici izjašnjavaju i o amandmanima podnetim na sve njih, a ima ih ukupno oko 2.300.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije