Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Novcem za penale država predvidela trošak svoje aljkavosti?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

14. 12. 2017. Beograd

Autor: Jelena D. Petrović Izvor: N1

Novcem za penale država predvidela trošak svoje aljkavosti?

Zbog čega je u budžetu za 2018. godinu projektovano čak 18 milijardi dinara, odnosno oko 150 miliona evra - za penale državnim organima? Dok u ministarstvima koja u tu svrhu najviše troše kažu da su probleme nasledili iz prethodnih godina, stručnjacima se ipak upalila "crvena lampica".

Rekorder u trošenju za kazne i penale - Ministarstvo finansija za 2018. godinu u projektovanom budžetu dobiće više od devet milijardi dinara. To je iznad dvostrukog prošlogodišnjeg izdvajanja, a na pitanja gde odlazi novac, N1 od tog ministarstva odgovor još čeka.

U samom vrhu po izdvajanjima za penale i Ministarstvo unutrašnjih poslova, kome će u narednoj godini biti razdeljeno 200 miliona više od prethodne, odnosno blizu milijardu i po dinara. Iz MUP-a za N1 kažu da je toliko novca moralo da se opredeli zbog tužbi koje su od 2006. do 2010. godine zaposleni podneli protiv ministarstva.

Reč je o nasleđenom problemu i starim tužbama na ime troškova prevoza, prekovremenih sati, rada u vreme praznika, ali i duplih plata. Nakon sudskih procesa pojedini zaposleni su dobili pravosnažne sudske odluke za naplatu odštete.

Samo za zaštitu prava pred domaćim sudovima Ministarstvu pravde je na ime novčanih kazni opredeljeno 750 miliona dinara, što je za 200 miliona više nego lani, dok je za druge stavke iznos dupliran. Iz tog ministarstva odgovaraju da troškovi ne proizilaze iz rada ministarstva, već na osnovu postupanja pravosudnih organa.

"Novčana sredstva se troše na izvršavanje odluka Ustavnog suda za isplatu nematerijalne štete zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, kao i za isplatu materijalne naknade zaposlenih u preduzećima u restruktriranju. Ta sredstva se, takođe, troše i na isplatu rehabilitacionog obeštećenja za lica koja su neosnovano osuđena (Goli otok i slično), kao i za isplatu naknade neosnovano pritvorenim licima po sporazumu sa Ministarstvom pravde ili po rešenju sudova, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Ili državni organi previše često povređuju prava građana, ili je pravosuđe postalo efikasnije i sudi po pravu, a ne posebnim interesima, tumači za N1 bivši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić.

"To znači da iskustvo iz prošle godine za novčane kazne je bilo takvo da su projektovani troškovi bili premali, pa je iz budžetskih rezervi moralo da se izdvaja za višak tih kazni koje su stigle na naplatu...U svakom slučaju je vrlo važno da državni organi što manje štete prouzrokuju, jer sve te njihove štete plaćaju građani Srbije iz poreza koje uplaćuju u budžet", ocenio je Parivodić.

Da je do naglog povećanja takve vrste izdvajanja došlo poslednjih godina osvrnuo se gostujući u Pressingu predsednik Fiskalnog saveta.

"Godine 2012. je to bilo oko pet milijardi, to je sada skoro učetvorostručeno...Pod jedan - to se snažno povećava, pod dva - tu je neophodno da država napravi organizovani pristup tom problemu", rekao je Pavle Petrović.

A ima i mišljenja pojedinih stručnjaka da je država pedantno predvidela troškove svoje aljkavosti.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije