Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

12. 12. 2017. Beograd

Izvor: Fonet

Srbija na trećini puta do EU

Ukoliko se otvaranje poglavlja nastavi ovom dinamikom, otvaranje svih poglavlja može se očekivati do kraja 2025. godine, dok njihovo zatvaranje ostaje neizvesno, saopštio je danas Institut za evropske poslove.

Za pune četiri godine koliko traje pregovarački proces Srbije i Evropske unije, zbog sporih reformi, stanja u pravosuđu, velike korupcije i fokusa na pregovorima sa Prištinom, Srbija je uspela da otvori samo dvanaest poglavlja, uključujući dva poglavlja otvorena danas što je jedva trećina od ukupno 35 poglavlja, piše u saopštenju.

Poređenja radi, iako su rezultati skrining procesa bili povoljniji za Srbiju nego za Crnu Goru, ona je uspela da u prve četiri godine pregovaračkog procesa otvori 22 poglavlja – deset više nego Srbija, navodi Institut za evropske poslove.

Zemlje koje su postale članice Evropske unije u okviru velikog proširenja 2004. godine – Slovenija, Češka, Slovačka, Poljska, kao i Rumunija i Bugarska koje su dobile status članica 2007. godine, ali i najmlađa članica EU – Hrvatska, već u prve dve do tri godine pregovaračkog procesa otvorile su sva poglavlja, navodi se u saopštenju.

Sa izuzetkom Hrvatske, kod koje je taj proces trajao šest godina, sve ostale države članice su uspele da za četiri godine otvore i zatvore sva pregovaračka poglavlja, time završivši pregovarački proces i ispunivši sve uslove za prijem u članstvo, konstatuje Institut za evropske poslove.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije