Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

11. 12. 2017. Beograd, Brisel

Izvor: Beta

Srbija otvara dva nova poglavlja u pregovorima sa EU

Srbija će na Međuvladinoj konferenciji Srbija-EU u Briselu otvoriti dva nova pregovaračka poglavlja - 6 i 30 o pravu privrednih društava, odnosno ekonomskim odnosima sa inostranstvom.

Time će se broj poglavlja koje je Srbija u prustupnim pregovorima sa EU otvorila u ovoj godini popeti na šest, a broj ukupno otvorenih na 12, od kojih su dva privremeno zatvorena.  

Srbija u pristupnim pregovorima sa EU treba da otvori i zatvori 35 poglavlja od kojih se ključnim za napredak na putu ka EU smatraju poglavlja 23 i 24 o vladavini prava i 35 o ostalim pitanjima koje u slučaju Srbije znači pitanje Kosova.  

U okviru poglavlja 6 razmatraju se pitanja u vezi sa osnivanjem i obavljanjem delatnosti privrednih društava u članicama EU, uključujući pravila o osnivanju, registraciji, obavljanju delatnosti, domaćem i prekograničnom spajanju i podeli privrednih društava.  

Tim poglavljem su obuhvaćena i pitanja računovodstva i revizije, a usklađivanjem zakonodavstva u ovoj oblasti sa pravnim tekovinama EU stvaraju se uslovi koji će kompanijama iz Srbije omogućiti konkurentnost i jednak tretman na tržištu EU.  

Poglavlje 30 odnosi se na propise koji se primenjuju na spoljnu trgovinu, uključujući carine, obaveze iz članstva u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, trgovinske sporazume EU sa trećim državama, razvojnu i humanitarnu pomoć. 

Nema komentara.

Ostavi komentar