Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Savet Evrope: Usvajanje posebnog zakona o "nestalim bebama" nephodno
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

09. 12. 2017. Beograd

Izvor: Insajder

Savet Evrope: Usvajanje posebnog zakona o "nestalim bebama" nephodno

Komitet ministara Saveta Evrope (SE) danas je ponovo pozvao Srbiju da hitno zakon o nestalim bebama kako bi se rasvetlila sudbina dece koja su navodno nestala iz srpskih porodilišta.


 

Savet Evrope je izrazio "duboko žaljenje" zbog činjenice da Srbija nije Komitetu ministara dostavila najnovije podatke o napretku u usvajanju zakona o "nestalim bebama", uprkos privremenoj rezoluciji usvojenoj na prethodnom sastanku u septembru i drugim odlukama tog tela, navodi se u danas objavljenoj odluci.

 Imajući u vidu humanitarnu prirodu slučaja i vreme koje je proteklo od kada su bebe navodno nestale iz porodilišta, SE snažno apeluje na vlasti u Srbiji da preduzmu "hitne mere" i osiguraju usvajanje zakona bez daljih odlaganja, dodaje se u odluci.

 Savet Evrope je naglasio da je usvajanje posebnog zakona o "nestalim bebama" neophodno kako bi se roditeljima obezbedile informacije o sudbini njihove dece, ali i o pojedinačnoj nadoknadi.

 Izvršenje presude razmatraće se i na sledećem sastanku u martu 2018.

 Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra odštete i obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina.

 Isti model primenjivaće se na više stotina slučajeva nestanka beba iz porodilišta u Srbiji. Rok za izvršenje presude bio je 9. oktobar 2014. godine.

 Srbija, prema članu 46. Evropske konvencije o ljudskim pravima, ima obavezu da izvršava presude Suda u Strazburu, a u suprotnom bi mogla da se suoči sa sankcijama ili suspenzijom pojedinih prava u SE.

 Kako je Insajder ranije objavio, pitanje nestanka beba iz porodilišta bi svaka ozbiljna država morala ozbiljno i da istraži. Međutim, za istinu su se borili samo roditelji pokušavajući da nateraju državne organe da rade na utvrđivanju istine.

 Njihova borba traje od 2002, kada počinju formalna obraćanja udruženja roditelja nadležnim institucijama, kako bi saznali sudbinu svoje dece. Od tada do danas ništa se nije dogodilo. Njihove dece nema i još nije zvanično utvrđeno da li su umrla u porodilištu ili ih je neko ukrao. Neki roditelji međutim, uvereni su da je reč o bebi mafiji koja im je otela decu.

 Nijedan slučaj nestanka beba iz porodilišta do sada nema sudski epilog. Niko ni zbog čega do danas nije osuđen. HiIjade stranica dokumenata koje svedoče o najgrubljim greškama u zavođenju statusa beba koje su navodno umrle posle rođenja ili su bile mrtvorođene, a koje su godinama prikupljali roditelji koji sumnjaju da su im deca oteta, leže po njihovim privatnim fijokama.

 Većina slučajeva je zastarela. U udruženjima roditelja sumnjaju da će im predlog novog Zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, pomoći da saznaju pravu istinu o sudbini tih beba.

 

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije