Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  CRTA: Građani o politici pričaju, ali slabo u njoj učestvuju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

08. 12. 2017. Beograd

Autor: Emina Kovačević Izvor: N1

CRTA: Građani o politici pričaju, ali slabo u njoj učestvuju

Izbori su za većinu građana i dalje jedina politička aktivnost u kojoj učestvuju, dok su između izbora uglavnom pasivni. To je jedan od zaključaka istraživanja organizacije CRTA i Ipsos stratedžik marketinga. Za politiku je donekle zainteresovana tek četvrtina građana, a sve je veći procenat onih koji ne veruju da mogu bilo šta da promene.

Da diskutuju o politici - građani Srbije vole i po kafanama i na slavama.

Kada sa reči treba da pređu na dela manje su aktivni. Istraživanje organizacije CRTA i Ipsos stratedžik marketinga pokazuje da skoro polovina građana o politici diskutuje, ali se tek 28 posto njih u neku aktivnost uključilo.

U taj procenat ne ulaze oni koji glasaju. Izbori su za većinu građana Srbije i dalje jedina politčka aktivnost.

Izborom razočarani, između izbora većina građana ipak potpuno je politički pasivna.

"Oni predaju skroz svoj život u ruke donosiocima odluka, bez ideje da dalje mogu da učestvuju u pritiscima na te donosioce odluka da nešto promene. I u tom smislu više gledamo na građane kao na podanike. Građani prosto ne veruju da mogu bilo šta da promene", izjavila je direktorka CRTA Vukosava Crnjanski.

U snagu i moć svog angažovanja veruju manje nego prošle godine.

Da mogu nešto da promene skretanjem pažnje medija ove godine veruje 11 posto manje građana nego prošle. Još manje njih veruje u efikasnost pritiska na parlament, dok svega osam posto građana smatra da problem može da reši kontaktiranjem poslanika u Narodnoj skupštini.

Pad građanskog entuzijazma za Dušana Spasojevića sa Fakulteta političkih nauka logična je posledica brojnih neuspelih građanskih akcija.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije