Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

06. 11. 2017. Beograd

Izvor: Beta, KRIK

KRIK: U "Rajskim papirima" i aktuelni srpski ministar

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) učestvovala je u istraživanju "Rajski papiri" o utaji poreza i ofšor kompanijama sa kojima se u vezu dovodi više od 120 svetskih političara, a u dokumentima se pominje i jedan ministar u Vladi Srbije.

Ta mreža je među 96 svetskih medija koji učestvuju u projektu "Rajski papiri" (Paradise Papers), a kako je najavila, detalje iz analize dokumentacije u vezi sa Srbijom počeće da objavljuje sutra. 


"Priče o državljanima Srbije koji su osnivali ofšor kompanije, uključujući i slučaj jednog aktuelnog ministra, KRIK će objavljivati tokom naredne nedelje", naveo je KRIK i dodao da će se sutra ujutro na sajtu KRIK-a biti objavljena imena najpoznatijih državljana Srbije koji se pojavljuju u dokumentaciji.

Grupa od 400 novinara iz 67 zemalja otkrila je 13,4 miliona tajnih dokumenata sa detaljnim dokazima o utaji poreza visokih zvaničnika i preduzeća u svetu, preneli su danas svetski mediji.

Curenje tih informacije prvobitno je preuzeo list Zidojče cajtung koji je naveo da većina dokumenata dolazi iz ofšor advokatske kuće Eplbaj (Appleby), osnovane na Bermudama. Ta kompanija je u oktobru saopštila da su njeni podaci hakovani.

Dokumenti, nazvani "Rajski papiri" (Paradise Papers) pokazuju da su na spisku o utaji poreza predstavnici administracije američkog predsednika Donalda Trampa kao i ruska preduzeća.

Na spisku kompanija se nalaze kao Najk (Nike), Epl (Apple), Uber i Fejsbuk, kao i irski pevač Bono, ali i britanska kraljica Elizabeta.

List Zidojče cajtung je 2016. prenosio detalje afere takozvanih "panamskih dokumenata".

Politički lideri, istaknute ličnosti, kao i nekoliko desetina milijardera nalazilo se na spisku Medjunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) koji je na osnovu dosijea procurelih iz panamske firme "Mosak Fonseka" sproveo istragu o ofšor poslovanju svetske elite.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije