Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

04. 11. 2017. Beograd

Autor: 2 Izvor: N1

Beograd i Priština u trgovinskom sukobu zbog brašna

Nakon prošlonedeljne odluke kosovskih vlasti da uvede taksu na uvoz brašna iz Srbije od 40 evra po toni, iz Beograda poručuju da od danas uvode kontramere. Ministar trgovine Rasim Ljajić nije saopštio detalje kontramera, ali tvrdi da će one biti u skladu sa međunarodnim standardima.

U Prištini tvrde da srpsko brašno na kosovsko tržište stiže po cenama koje su manje od cene proizvodnje. Zato uvode taksu od četiri centa po kilogramu, odnosno 40 evra po toni.

Rasim Ljajić poručuje da su takve optužbe neosnovane i da Beograd više nema manevarski prostor ni za političko, ni za diplomatsko rešenje.

"Radićemo samo ono što je u skladu sa međunaradnom standardima i našim zakonima. Nećemo preduzimati nikakve mere koje mogu da dođu pod udar CEFTE ili Evropske komsije. To će biti jasan signal da Srbija ne može da toleriše takvo ponašanje i uvođenje mera koje nemaju realnu osnovu", naglasio je Ljajić.

Odluka Prištine dovodi izvoznike u situaciju da budu nekonkurentni na tržištu Kosova jer donese uvećane troškove. Procenjuje se da bi oni mesečno mogli da dostignu 400.000 evra.

Naime, Srbija je prošle godine izvezla oko 40.000 tona brašna, ukupne vrednosti oko 10 miliona evra. Ove godine je prema podacima PKS na Kosovo plasirano oko 19.000 tona, ukupne vrednosti od oko pet miliona evra. Ukupan izvoz Srbije na Kosovo je oko 500 miliona evra godišnje.

Iz Prištine poručuju da svađa nije dobra, ali ne pominju odustajanje od odluke.

"Ako se takmičimo ko će uvesti veće barijere i ko će kome više otežati poslovanje, onda smo u velikom problemu i šaljemo pogrešnu sliku Briselu o Balkanu", izjavio je za N1 predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju.

A koliko trgovinski sukob ugrožava ukupnu robnu razmenu preko administrativne linije? Brašno čini između jedan i dva procenta ukupnog izvoza Srbije na Kosovo.

"Svakako to jeste kap u moru izvoznog potencijala Srbije", ocenio je Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije.

Međutim, proizvođači će svakako snositi trošak koji ne bi morali, da je saradnja u regionu malo bolja, kažu u Komori.

Rad na skidanju barijera, da imamo dobru saradnju među vladama, među interesnim grupama u regionu kako bi oni radili na skidanju barijera i onda oni pojeftinjuju plasman robe i pojeftinjuju i proizvodnju i onda je konkurenta cena mnogo bolja", objašnjava Đurđević.

Iz Prištine je proteklih dana stigla i poruka da bi Priština mogla da izađe iz zone zajedničke trgovine - CEFTA, ukoliko ih i dalje bude predstavljao UNMIK. Beograd poručuje da je poštenije izaći i organizacije nego koristiti prednosti, a uvoditi barijere.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije