Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Janković: SNS želi beogradske izbore da stavi u drugi plan
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

02. 11. 2017. Beograd

Izvor: Danas

Janković: SNS želi beogradske izbore da stavi u drugi plan

Srpska napredna stranka pokušava da na predstojećim beogradskim izborima sebi obezbedi prednost manipulacijom sa biračkim spiskovima, jer je svesna da nema većinu u prestonici – poručio je lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković na današnjoj konferenciji za novinare.

Prema njegovom viđenju, najbolji dokaz da Nepredna stranka ne može da dobije izbore u Beogradu je ponovno pokretanje pitanja parlamentarnih izbora, nakon samo sto dana Vlade, kako bi se prestonički izbori stavili u drugi plan. Janković je podsetio da je u normalnim demokratijama praksa da se parlamentarni izbori raspisuju onda kada vlada nema većinu, dodavši da vlast SNS koristi izbore kao što koristi i medije – za manipulaciju.

- Zato pozivamo sve političke organizacije u Srbiji, koje su u stanju da se javno obavežu da ni pre ni posle izbora neće sarađivati sa Naprednom strankom, koje su spremne da se obavežu da će voditi kampanju protiv nepodnošljive vlasti i koje žele da se bore za fer izborne uslove, da se jave kako bi zajedno pokrenuli borbu da najpre Beograd, pa potom i Srbija izađe iz magnovenja u kojem se nalazi, te da građani napokon počnu normalno da žive – istakao je Janković.

Poverenik PSG za Beograd Božo Prelević, govorivši o navodnom fingiranju biračkih spiskova u beogradskim opštinama, izneo je podatke za opštinu Maldenovac, ukazavši na neslaganje u podacima koje je PSG dobio od pomenute opštine u poređenju sa onima iz Republičke izborne komisije.

- Prema podacima iz Jedinstvenog biračkog spiska RIK, u Mladenovcu ima 47. 954, dok u podacima koje smo dobili iz pomenute opštine stoji brojka od 50. 541, što je razlika od 2. 600 ili, prevedeno u procente, osam posto više birača – rekao je Prelević.

On je ukazao da opštine u Beogradu, nakon nedavne konferencije PSG na kojoj su izneli podatke o povećanju biračana na Vračaru i Zvezdari, više ne žele da daju podatke o novoprijavljenim stanovnicima, iako su na to obavezne po zakonu.
Član predsedništva Pokreta Slobodnih Srđan Škoro, pozabavio se rezultatima konkursa Grada Beograda za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa, ukazavši da je novac na tom konkursu i to četiri miliona dinara dobilo je preduzeće "Zofin" iz Rakovice, koje je osnovano tek po raspisivanju konkursa.

Isti je slučaj, prema podacima PSG, sa preduzećem "Folim" iz beogradske opštine Zvezdara, koje je na konkursu dobilo pet miliona dinara za projekat "Kultura", a osnovano je po objavljivanju konkursa.

Prema Škorovim rečima, Agencija za privredne registre je prvobitno odbijala da registruje i "Zofin" i "Folim", jer u dokumentaciji nije bila data adresa firme, a u slučaju "Folima" ni osnivački kapital.

Novac na konkursu Grada Beograda za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa dobila je, prema istraživanju PSG, i firma "Video calibration", koja je prvo bila registrovana za trgovinu mašinama na veliko i malo, a onda je po objavi konkursa promenila delatnost.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije