Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Šabić pokrenuo postupak nadzora zbog kartica za penzionere
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

01. 11. 2017.

Izvor: Fonet, Beta

Šabić pokrenuo postupak nadzora zbog kartica za penzionere

Koji organ i kada je doneo odluku o projektu "Senior kartice", da li je i kada raspisan tender za izradu kartice i veb sajta, šta znači da su "prve" kartice besplatne i iz kojih sredstava se plaćaju, neka su od pitanja na koje, po oceni Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, treba da odgovori gradska vlast.

Poverenik ne dovodi u pitanje značaj nastojanja da se životni uslovi penzionera, kao posebno ugrožene strukture stanovništva poprave, naprotiv, načelno podržava svako takvo nastojanje.

Ali, kako se navodi u saopštenju, upravo zbog društvenog značaja takvih aktivnosti, upozorava da, pogotovo ako ih preduzimaju organi ili predstavnici vlasti, ne smeju biti predmet nikakvih provizornih akcija, "reklamnih", političkih ili ličnih promotivnih aktivnosti, a pogotovo da nikako ne mogu biti opravdanje za nepoštovanje zakona.

Međutim, uvidom u Centralni registar, utvrđeno je da Gradska uprava grada Beograda, kao rukovalac podataka, iako je po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti dužna (čl.51) nije prijavila zbirku podataka koja sadrži podatke o korisnicima „Senior kartice“.

Gradska uprava takođe nije, iako je i to njena zakonska obaveza (čl.49), ni prethodno obavestila Poverenika o nameri uspostavljanja ovakve zbirke, što, i jedno i drugo, sami po sebi predstavljaju, Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti predviđene (čl.57), kažnjive prekršaje.

Poverenik je zato, po službenoj dužnosti, pokrenuo postupak nadzora nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti od strane Gradske uprave grada Beograda.

Poverenik je naložio Gradskoj upravi da se u roku od 3 dana izjasni na niz relevantnih pitanja, koja se odnose na pravni osnov uspostavljanja zbirke podataka, vrstu i obim podataka o ličnosti koji se prikupljaju, kome se prikupljeni podaci stavljaju na raspolaganje, mere zaštite podataka o ličnosti koje su preduzete i slično.

Po okončanju postupka nadzora, Poverenik će, kao i obično, o utvrđenim činjenicama i merama koje će preduzeti, obavestiti javnost, navodi se u saopštenju.

Poverenik očekuje da će gradske vlasti, da bi predupredile eventualne žalbe Povereniku, na proaktivnoj osnovi dati odgovore na pitanja koja su u javnosti već otvorena.

Mali: Sve po zakonu

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da se sve u vezi sa projektom “Senior kartica” radi shodno zakonskim propisima.

Mali je novinarima u Beogradu kazao da ne veruje "u zlu nameru" Šabića, ali da način na koji je komentarisao projekat pokazuje da ne razume ono što Beograd radi.

"Drago mi je što je gospodin Šabić komentarisao senior kartice, a komentarisao je nerazumevajući ono što smo mi radili. Treba napraviti razliku između Kluba, dakle kompanija koje su deo Kluba penzionera i izrade samih kartica, odnosno baze podataka", rekao je Mali i dodao da će sve senior kartice biti besplatne.

Mali je rekao da je juče najavljen projekat "Senior kartica", da je danas podnesen zahtev za izradu e-baza i da će nakon toga početi nabavka za softver za te kartice.

"Nismo prekršili nikakav zakon, jer smo tek juče predstavili te kartice koje će biti efektuirane od 1. novembra, kada će građani dobiti privremene kartice, kada se završi tender, izrada baza podataka, a shodno pozitivnim zakonskim propisima, tada ćemo to i deliti", rekao je Mali i dodao da se poštuju svi zakonski propisi.

Mali je demantovao informacije da senior kartice neće biti dostupne stanovnicima opština Novi Beograd i Stari grad.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije