Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

27. 10. 2017. Brisel, Beograd

Izvor: Danas

Moguće dodatno usporavanje evropskog puta

Odluka predsednika Srbije Aleksandra Vučića da raspiše vanredne parlamentarne izbore, o čemu se uveliko spekuliše u medijima, ne bi imala pozitivan uticaj na nastavak procesa pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Kako za Danas ističu poznavaoci prilika u EU, izborna kampanja i konstituisanje nove vlade usporilo bi sprovođenje reformi, koje su ključne za napredovanje na evropskom putu.

Sena Marić, viša istraživačica Centra za evropske politike, navodi za Danas da bi prevremeni izlazak na birališta “svakako uticalo” na proces evropske integracije, “i to na više nivoa”.

- Prevremeni izbori su u prethodne dve godine znatno usporili izvršenje preuzetih obaveza kada su pitanja poglavlja 23 i 24, a realizacija mnogih aktivnosti je dan danas u velikom kašnjenju upravo zbog nemogućnosti Skupštine da usvaja propise u dugom procesu od raspuštanja do formiranja nove Vlade. Dodatno usporavanje bismo ponovo iskusili ukoliko bi bili raspisani novi izbori. Isto važi i za druga pregovaračka poglavlja čiji napredak je vezan za ispunjavanje uslova u akcionim planovima, budući da je za mnoge predviđene aktivnosti neophodno i učešće zakonodavne vlasti, ističe naša sagovornica.

Marić ukazuje da iako se ceo proces pristupanja EU ne svodi samo na donošenje novh propisa, za vreme rada tehničke vlade cela administracija je inertnija i ne usuđuje se da preuzima nikakvu inicijativu, što sveukupno negativno utiče na pregovarački proces.

- Treba imati u vidu se da "tehnički" aspekt procesa pristupanja sporije odvija i zbog manjeg broja službenika u trenutnom mandatu Evropske komisije koji se bave državama kandidatima za članstvo, što zbirno sa našim čestim prevremenim izborima dovodi do utiska da su pregovori opristupanju beskonačan proces, konstatuje Sena Marić.

Igor Novaković, direktor istraživanja Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC Fond), napominje da svako vanredno prekidanje rada i Skupštine i Vlade znači usporavanje reformi i usvajanje pravne tekovine EU.

- Svaki parlamentarni izbori sa sobom nose izmene kadrova na različitim nivoima, što znači da se svaki put dešava prilagođavanje sistema, ukazuje Novaković.

Odluka sledeće sedmice


Podsetimo, list Alo preneo je da će vanredni parlamentarni izbori biti održani 24. decembra, zajedno sa lokalnim izborima u Beogradu, Preševu, Mionici, Negotinu, Pećincima i Kostolcu. Izvori Danasa s političke scene Srbije nezvanično su naveli da je moguće da će se tada glasati i za novi saziv parlamenta, ali da konačna odluka nije doneta. Naši izvori smatraju da bi odlukom da raspiše izbore Aleksandar Vučič pokazao da se “uplašio od moguće podrške SAD opoziciji”. Naredne sedmice biće održani Predsedništvo i Glavni odbor SNS, na kojem bi trebalo da bude doneta i odluka o evenutalnim vanrednim izborima.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije