Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

26. 10. 2017. Beograd

Izvor: Fonet

Novčane kazne za 13 poslanika

Administrativni odbor Skupštine Srbije izrekao je danas 17 novčanih kazni za 13 poslanika, zbog povrede reda na sednicama, a po dvoje je dobilo udaljenje na 20 radnih dana i oduzimanje reči.

Udaljenjem sa sednice kažnjeni su Saša Radulović iz Pokreta Dosta je bilo (DJB) i Srđan Nogo iz Dveri. Oni su dobili i novčane kazne od po 50 odsto osnovne plate, što je 34.148,88 dinara.

Radulović je,uz to, kažnjen i jednom sa po 20 odsto plate, ili 13.659,59 dinara i jednom sa 10 odsto, što je 6.829,78 dinara.

Oduzimanjem reči kažnjeni su poslanici Branka Stamenković i Nenad Božić, oboje iz DJB, a oni su dobili i novčanu kaznu oduzimanja 40 odsto plate, što je 27.319,10 dinara.

Sa 50 odsto plate kažnjena je i Marija Janjušević iz Dveri, dok je lider tog pokreta Boško Obradović dobio dve kazne od po 10 odsto plate (dva puta po 6.829,78 dinara).

Zoran Živković iz Nove stranke kažnjen je sa 20 odsto plate, ili 13.659,59 dinara, a Radoslav Milojičić iz Demokratske stranke (DS) ostaće dva puta bez 6.829,78 dinara.

Sa po 10 odsto od plate, ili 6.829,78 dinara kažnjeni su Aleksandra Jerkov i Goran Ješić (DS), Marko Đurišić (Socijaldemokratska stranka), i Vladimir Đurić (DJB).

Predstavnici opozicije protestovali su zbog načina kažnjavanja jer, kako su ukazali, to se radi samo njima, a nema nikog iz vladajuće stranke, iako se dobro zna da su oni ti koji izazivaju provokacije.

Ana Stevanović iz DJB je istakla da se ne može kažnjavati posledica ako se ne vidi šta je uzrok, a iz stenograma se jasno vidi da su istupi zbog kojih su kažnjeni opozicioni poslanici bile reakcije na uzrok.

Nije u redu da nikad nijedan poslanik iz pozicije nije kažnjen, a svedoci smo kako se neki ponašaju, rekla je ona.

Nenad Konstantinović iz SDS ocenio je da je veliki broj kazni posledica ponašanja predsednice Skupštine Maje Gojković, a ne poslanika opozicije, jer su to u većini slučajeva bile reakcije na njeno ponašanje i način na koji vodi sednice".

Ona zloupotrebljava poslovnik, zbog toga je traženo u nekoliko navrata da se ona razreši, jer nije u stanju da vodi sednice", rekao je Konstantinović.

Primedbe na ponašanje Gojković imala je i kažnjena Stamenković, koja je rekla da predsednica parlamenta "ima kratke živce".

Prema mišljenju Obradovića, čitava stvar oko "pozorišne predstave" sa kažnjavanjem je jasna - Gojković, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović i neki poslanici te partije imaju instrukcije da onemoguće glas opozicije u parlamentu, da bi što manje govorili.

Žele da se zabrani da se govori o tabu-temama, između ostalih i u kriminalu i korupciji u vrhu SNS, naglasio je Obradović, i precizirao da se, od dosad izrečene 62 kazne i opomene, samo dve odnose na poslanike vladajuće kolaicije.

Obradović smatra da su Gojković i Martinović odabrani da to rade "po mentalnom sklopu, biografiji i preletačkoj karijeri", jer su "mnogo dužni Aleksandru Vučiću, zbog čije milosti su na visokim državnim funkcijama".

Siguran sam da su spremni i na gore od ovog, jer duguju mnogo Vučiću, posebno zbog onog što drži o njima u fiokama i to može da izađe u javnost ako ne budu poslušni i dobri, objasnio je on.

Za Milorada Mirčića (Srpska radikalna stranka) suština problema je u odredbama poslovnika, koji je nedorečen i pruža mnogo mogućnosti onom ko predsedava sednicama da ga zloupotrebljava, pa se zato i ne kažnjavaju poslanici vladajuće stranke.

Predsednik odbora Martinović je, međutim, odbacio sve kritike i rekao da razume da poslanici opozicije žele sebe da predstave kao "nekakve mučenike, ljude nad kojima se vrši nasilje".

Odbijam tu tezu da se nad opozicijom vrši teror, rekao je Martinović, objašnjavajući da su izrečene opomene bile jedina mogućnost koja je predsednici Skupštine bila na raspolaganju. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije