Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

26. 10. 2017. Beograd

Izvor: N1

Izmiču li Srbiji "dve stolice" na kojima balansira?

Da li Srbiji izmiču stolice na kojima pokušava da balansira između Istoka i Zapada? Dok se najavljeni odgovor predsednika Vučića na primedbe američkog diplomate Hojta Brajana Jia tokom njihovog jučerašnjeg susreta još čeka, ovaj drugi svoje stavove pokušao je da pojasni u intervjuu FoNetu.

Ji kaže da se Sjedinjene Države ne protive tome da Rusija i Srbija održavaju odnose, ali da bi Beograd trebalo da se zapita šta Moskva radi kako bi joj pomogla u ostvarivanju proklamovanih ciljeva o poboljšanju životnog standarda i pridruživanja Uniji. 

Izjavom da zamlje koje žele da uđu u Evropsku uniju moraju jasno da pokažu tu odluku i da se ne može sedeti na dve stolice, Hojt Brajan Ji pre dva dana uzburkao je javnost i državni vrh. O tome je,  kako je navedeno u saopštenju, juče razgovarao i s predsednikom Srbije. U intervjuu Fonetu, američki diplomata kaže da promena u Beloj kući nije značila i promenu interesa na Balkanu.

"Smatramo da je važno da građani u ovoj zemlji shvate da je ruska vizija ove zemlje i zapadnog Balkana veoma različita od vizije koju, mi verujemo, Srbi imaju o svojoj zemlji i vizije koju partneri u Americi ili Evropi imaju za Srbiju i ostatak zapadnog Balkana. Naša je vizija da se Srbija bolje integriše u Evropu i bude deo evropske porodice naprednih demokratija - ne verujemo da Rusija ima takvu viziju", naveo je Ji.

Na pitanje o tome što je Srbija nabavila ruske borbene avione, Ji je naveo da su odluke o naoružanju, partnerima i snabdevačima suvereno pravo vlada, ali da bi Srbija, zbog ubrzanja procesa integracija, trebalo da traga za evropskim rešenjima.

"To se ne odnosi samo na to šta je kupila, nego, na primer, u vojnoj saradnji u interesu Srbije je da 
sarađuje sa evropskim odbrambenim i vojnim establišmentom, da učestvuje u zajedničkim vežbama sa NATO, Sjedinjenim Državama ili pojedinačno sa evropskim zemljama. Zapravo to se i događa poslednjih godina i to je pozitivno", naveo je.

Vlada ne bi da menja spoljnu politiku

I pored ovako direktnih poruka o potrebi distanciranja od Rusije, u Vladi smatraju da nema potrebe da Srbija menja svoju spoljnu politiku.

"Ja mislim da je politika Srbije vrlo jasna. Dakle, politika Srbije jeste ulazak u EU i evropske integracije. Mi smo povećeni tome i sve ono što se radi od formiranja posebnog ministarstva za evrointegracije, otvaranja poglavlja i svega onog što pokušavamo da u naše društvo uvedemo,  mislimo da je važno za napredak - a to jesu evropski standardi i ne vidim tu nikakvu promenu", navodi ministarka Zorana Mihajlović. 

Za razliku od ministarke, novinar Boško Jakšić gostujući u Novom danu, ocenio je da će Srbija morati da prekine sa politikom balansiranja između Rusije i Zapada.

"Situacija apsolutno nije laka, ali smo sami došli u tu poziciju dve stolice i znalo se da ona nije održiva na duži rok. Možda nekada mogu da nam progledaju kroz prste. Izgleda da se približava vreme da od nas traže mnogo otvorenije svrstavanje na jednu ili drugu stranu", ocenjuje Jakšić.

Osim na uticaj Rusije, američki diplomata upozorio je i da nije moguće ostvariti dugoročno održivu stabilnost u regionu i Evropi bez vladavine prava, nezavisnog sudstva, slobodnih i profesionalnih medija i poštovanja ljudskih prava. Zbog toga smatra da bi bilo pogrešno ako bi Sjedinjene Države i EU naglašavale samo stabilnost.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije