Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Nagrade za KRIK i CINS - svetionike u "medijskom mraku"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

25. 10. 2017. Beograd

Izvor: N1

Nagrade za KRIK i CINS - svetionike u "medijskom mraku"

Centar za istraživačko novinarstvo i Mreža za istraživanje kriminala i korupcije dobitinici su novinarske nagrade "Dušan Bogavac" za etiku i hrabrost za 2017. godinu.

Prema oceni žirija, dve organizacije su tokom proteklih godina istraživali najdelikatnije novinarske teme i u tome ih nisu sprečile pretnje, uvrede i ponižavanja. Dobitnik posebne zahvalnice za afirmaciju etike i hrabrosti je novinar Vukašin Obradović, glavni urednik nedavno ugašenih novina Vranjskih.

U vreme koje novinari u Srbiji opisuju sa dve reči "medijski mrak", novinari KRIK-a i CINS-a bili su svetionici - tako je odluku da im dodeli nagrade za hrabrost i etiku, koje nose ime novinara Dušana Bogavca obrazložio petočlani žiri.

"Mi ne živimo u medijskom mraku, mi ga razbijamo, ali živimo ofanzivu destabilizacije svega što ima prefiks "nezavisno", rekao je predsednik NUNS-a Slaviša Lekić.

"Ofanzivu" su na sopstvenoj koži osetili novinari KRIK-a i CINS-a, istražujući kriminal i korupciju u redovima vlasti, postali su njihova meta u tabloidima. I ne samo u njima. 

"Ono što je bitno jeste da se poslednjih godina sve više institucije sistema koriste za obračun sa novinarima, poreska inspekcija se tako često šalje u medije koji se smatraju nepodobnim, a u stvari su nezavisni. A takođe, sve je više zabeleženih slučajeva da su novinari bili pod prismotrom obaveštajne agencije BIA", kaže glavni i odgovorni urednik KRIK Stevan Dojčinović.

Urednik KRIK-a veruje da su upravo tim putem, detalji iz njegovog privatnog života, tačnije iz njegovog kompjutera, završili na naslovnicama tabloida bliskih vlasti. Slične naslovnice dovode ih, kažu, u situaciju da se brane zbog apsurdnih stvari.

"Zovu vas stranim plaćenikom, špijunom, izdajicom, ne znam izdajicom čega? Zašto? Što radimo svoj posao? Što razotkrijemo korupciju? Zar nije i u interesu javnosti i građana da saznaju ako neko njihove novce iz budžeta ne troši kako treba?", navodi glavni i odgovorni urednik CINS Dino Jahić.

Na sličnoj meti napada u svoje vreme, 80-ih godina nalazio se i novinar Dušan Bogavac. Njegova sestra kaže, danas bi bio srećan da vidi da je svest o značaju borbe za slobodu medija danas jača nego ikada. Dobitnici nagrada, dokaz su, kaže, za to.

"Zemlja neće propasti dok ste vi tu, ako nastavite tako kako ste počeli", navodi Branka Bogavac, sestra Dušana Bogavca.

Nastaviće, kažu, da svoj novinarski posao rade profesionalno. Jer danas je, kažu, u Srbiji za to potrebna hrabrost.

Sa kakvim se izazovima suočavaju istraživački novinari u Srbiji i dobijaju li njihove priče epilog? O tome je za N1 govorio direktor CINS-a Branko Čečen.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije