Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Sudije i tužioci iz redova manjina položili zakletvu pred predsednikom Kosova
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

24. 10. 2017. Priština

Izvor: Beta

Sudije i tužioci iz redova manjina položili zakletvu pred predsednikom Kosova

Pred predsednikom Kosova Hašimom Tačijem danas su zakletvu položile 42 sudije i 14 tužilaca iz manjinskih zajednica koji će raditi u sudovima na severu Kosova, javila je prištinska televizija KTV.

Iz kabineta predsednika Kosova nije bilo poziva za medije i do sada nije bilo informacija niti izdato saopštenje o tome.


"Ukaz o njihovom postavljanju jedna je od afirmativnih mera koje institucije Kosova preduzimaju kako bi se postigla puna i efektivna ravnopravnost pripadnika zajednica u svim oblastima ekonomskog, društveno, političkog i kulturnog života", rečeno je u Predsedništvu Kosova na dan najave polaganja zakletve.

Polaganjem zakletve i ukazom se obezbedjuje "potpuna primena Sporazuma o pravosudju koji je postignut u Briselu 10. februara 2015. godine".

Srpske sudije i tužioci u utorak, 17. oktobra, nisu došli na polaganje zakletve čime je trebalo da počne primena tog sporazuma.

Prema Sporazumu iz februara 2015, predvidjen je jedinstveni pravosudni sistem, odnosno jedan osnovni sud i jedno osnovno tužilaštvo za ceo region Mitrovice.

Kako su tada kosovski zvaničnici izjavili, sudije i tužioci će raditi zajedno i neće biti podeljeni po etničkoj osnovi.

Sporazum predvidja da će krivični predmeti biti procesuirani u objektima suda na severu, dok će se gradjanske parnice voditi u objektima suda na jugu.

Predsednik suda i glavni tužilac dolaze iz različitih etničkih zajednica, glavni tužilac će biti Albanac, a predsednik Suda Srbin.

Broj sudija i administrativnog osoblja biće srazmeran broju i strukturi stanovništva u tom delu Kosova.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije