Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Britanski portal: Srbija medju zemljama koje ugrožavaju stabilnost EU
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

24. 10. 2017.

Izvor: Beta

Britanski portal: Srbija medju zemljama koje ugrožavaju stabilnost EU

Britanski portal "Ekspres" objavio je listu zemalja koje prete stabilnosti Evropske unije zbog snage njihovih evroskeptičnih partija, a u tu grupu svrstana je i Srbija.

Ekspres navodi da je EU u krizi pošto su na nedavnim izborima u nekoliko zemalja odlične rezultate ostvarile desne evroskeptične stranke, što bi moglo da rezultira izlaskom još neke države iz Unije.


Osim Srbije, medju zemljama koje zbog jačanja populističkih snaga ugrožavaju EU nalaze se i Češka, Austrija, Italija, Poljska, Madjarska, Francuska, Holandija, Nemačka, Švedska i Finska, navodi britanski portal.

Češka je u tekstu izdvojena kao najsvežiji primer takve zemlje, pošto je na parlamentarnim izborima u subotu najviše glasova 29,6 odsto, osvojila Akcija nezadovoljnih gradjana (ANO) koju vodi, kako se navodi, "proruski evroskeptični milijarder" Andrej Babiš. Krajnje desna stranka Sloboda i direktna demokratija biznismena Tomija Okamure, koja se zalaže za izlazak Češke iz EU, na četvrtom je mestu sa 10,6 odsto glasova i mogla bi da formira novu vladu sa strankom ANO.

Ekspres navodi i primere Austrije i Nemačke, u kojima su na izborima u poslednjih mesec dana zapažen rezultat imale nacionalističke stranke. U Nemačkoj je krajnje desna Alternativa za Nemačku osvojila 13 odsto glasova, dok su u Austriji prva dva mesta zauzele stranke koje su u kampanji naglašavale čvrst stav prema imigraciji i islamu.

U grupu zemalja koje bi mogle da naruše stabilnost EU britanski Ekspres svrstao je i Srbiju, za koju se navodi da "održava jake veze s Moskvom i odbija da uvede sankcije Rusiji posle pripajanja (ukrajinskog poluostrva) Krima 2014. godine".

Nema komentara.

Ostavi komentar