Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

22. 10. 2017. Beograd

Izvor: Beoinfo

Izabrano idejno rešenje za spomenik Đinđiću

Izvijena strela koja je u jednom delu nepovratno prekinuta, ali nezaustavljivo leti u visine je skulptura koja je izabrana na međunarodonm konkursu za idejno rešenje spomen-obeležja Zoranu Đinđiću, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Društvu arhitekata Beograda.

Gradski menadžer Goran Vesić je u ime Grada Beograda zahvalio članovima žirija na radu koji je trajao nekoliko meseci i onima koji su davali predloge za rešenje ovog spomenika. Vesić je zahvalio predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću koji je inicirao podizanje spomenika Zoranu Đinđiću i naveo da je to hrabar iskorak u političkoj kulturi u Srbiji.

- Podizanje ovog spomenika je postala državna obaveza jer oni koji su ubili Đinđića nisu ubili samo čoveka, već su tada pucali u državu Srbiju, a on se tada nalazio na mestu premijera naše zemlje. Za nekoliko meseci biće 15 godina od njegovog ubistva i bilo je krajnje vreme da Srbija dobije neko obeležje koje će mu biti posvećeno – istakao je Vesić i dodao da i sam, jer je sa Đinđićem radio, oseća zahvalnost na prilici da učestvuje u tome da Zoran Đinđić konačno dobije spomenik.

Ako nešto može da simbolizuje život Đinđića, naveo je gradski menadžer, onda je to strela jer je njegov život bio upravo takav.

- On je grabio napred, pokušavao je da promeni stvari u društvu, nije se obazirao na posledice i ta strela možda na najbolji način simbolizuje njegov život. To što je strela prekinuta, pa nastavljena, možda govori o tome da je važno i dobro što Srbija nastavlja tim putem. Verujem da ćemo ovim spomenikom naći način da mu se odužimo za ono što je uradio za ovo društvo i da obeležimo njegovu tragičnu smrt – objasnio je Vesić.

Glavni gradski urbanista Milutin Folić je rekao da će paralelno sa izradom skulpture grad početi s uređenjem Studentskog trga, na kome će ovaj spomenik i biti postavljen.

- Prvo će biti izmeštena okretnica trolejbusa, zatim će biti izgrađena podzemna garaža ispod Studentskog trga, nekon čega se uređuje trg. Projekat za uređenje  trga je uradio Boris Podreka, jedan od najznačajnijih svetskih arhitekata današnjice. On je uradio projekat i za Topličin venac, za prostor biblioteke na Kosančićevom vencu, kao i za Karađorđevu ulicu. Tako da će skulptura biti postavljena na Studentski trg za otprilike dve godine. U planu je da se skulptura, na petnaestogoišnjicu od ubistva Zorana Đinđića, postavi privremeno nakon čega će po otpočinjanju radova ona biti sklonjena i smeštena na privremenu lokaciju – objasnio je Folić. 

Arhitekta Boris Podreka, koji je i predsednik žirija, je rekao da je na konkursu učestvovalo 40 radova, te da je izabrano prvo i drugo mesto, a da  su umesto trećeg mesta mesta izabrana četiri otkupa.

- Žiri je konstatovao da su svi radovi visoko kvalitetni, profesionalni i apsolutno odgovaraju kriterijumima. Na Trgu će se nalaziti tri artefakta od kojih će jedan biti memorijal Zoranu Đinđiću. Radi se o memorijalu koji po našim kriterijumima zadovoljava to što smo želeli i šalje jednu jasnu i prepoznatljivu poruku. Prva dva rada su različita ali su jako bliskog kvaliteta – naglasio je Podreka. 

Prema njegovim rečima, prvo mesto je strela, klasična skulptura, koja priča priču, a koja je istovremeno budućnost ali je i tragična. Druga nagrada je liričan projekat koji odgovara na akustične fenomene grada, to su mesingani elementi između kojih možete hodati.
- Prvonagrađeno rešenje ima zvučni efekat, čuje se glas Đinđića koji je isečen na delove a čuje se i „govor“ grada. To je veoma lep i poetičan momenat – naglasio je Podreka. 

Slikar Dušan Otašević je objasnio da se zvuci sakupljaju preko kompjuterskog sistema, pa će se neki prerađeni zvuci i šumovi puštati. Kada se približite skulpturi, naveo je, čuje se glas Zorana Đinđića.

Slikar Vladimir Veličković je rekao da je po pregledu svih radova imao svog favorita te da je to upravo i bila strela. Ona je, dodao je, potpuno adekvatno odgovrila nameni konkursa i simbolici koja treba da označi prekinuti život Đinđića.

Vajar Mirsad Begić je kazao da oba rada nude nove poglede ali i da imaju dodirne tačke i da su Beogradu pokazali nešto novo.   

Autor prvonagrađene skulpture je Mrđan Bajić, a saradnici su vajar Predrag Kešelj, arhitekta Petar Sazdanović, istoričar metnosti Marina Andrić, autor zvučne instalacije je Biljana Srbljanović uz saradnju sa dizajnerom zvuka Dobrivojem Miljanovićem i Vladimirom Riznićem.   

U pismu autora prvonagrađene skulture navodi se da je ponuđeno skulptorsko dramaturško rešenje koje želi da generiše prostor sećanja kroz skulpotorsku i zvučnu instalaciju. Zvučna instalacija je diskretni sastavni deo umetničkog rešenja, poziva na razmišljanje. Strela je univerzalni simbol za pravac i smer. Glava strele je simbol prodora, svetlosti, smrti, ljubavi i spoznaje. Prekinuta izvijena strela jasno evocira traumu koja samo za trenutak ometa ali se ne zaustavlja, jer strela tako trajno i nepovratno prekinuta dalje stremi gore i nezaustavljivo leti u visine. 

U žiriju konkursa bili su: predsednik žirija Boris Podreka, glavni gradski urbanista Milutin Folić, akademik i slikar Dušan Otašević, akademik i slikar Vladimir Veličković i vajar Mirsad Begić.

Nema komentara.

Ostavi komentar