Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

19. 10. 2017. Hag

Izvor: Danas

Presuda Ratku Mladiću 22. novembra

Prvostepena presuda bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću biće izrečena 22. novembra u 10. časova u sudnici I, saopšteno je iz Haškog tribunala.

General Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još šest opština u Bosni i Hercegovini (BiH), progon nesrpskog stanovništva širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Nakon 15 godina skrivanja, uhapšen je 2011. u Lazarevu pored Zrenjanina.

Tokom dokaznog postupka saslušano je više stotina svedoka, a u završnim rečima, koje su izrečene od 5. do 15. decembra prošle godine, haški tužioci zatražili su da Mladić bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora, dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu.

Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo objašnjava za Danas da se Mladić tereti za četiri udružena zločinačka poduhvata i u presudama u prethodnim predmetima pred Tribunalom već je označen kao učesnik u svakom od ta četiri poduhvata.

- Ne samo zbog toga, već i zbog dokaza koji su na njegovom suđenju izvedeni, činjenice da je komandovao vojskom koja je činila zločine i da je u toj vojsci bio neprikosnoveni autoritet, teško je očekivati bilo koju osim osuđujuće presude. NJemu podređeni vojnici počinili su niz masovnih ubistava nad nesrbima u BiH, obezbeđivali i kontrolisali logore širom teritorije pod srpskiom kontrolom, njemu potčinjeni korpusi terorisali su građane Sarajeva 44 meseca, njegovi vojnici zarobili su i držali kao taoce pripadnike UN i, konačno, njegova vojska počinila je srebrenički genocid. O tome postoje brojni dokazi i zato bi sve osim osuđujuće presude bilo ravno čudu, naglašava Stjepanović.

Vojislav Šešelj, predsednik Srpske radikalne stranke, koji je u martu prošle godine oslobođen svih optužbi u prvostepenoj presudi Tribunala, ističe za Danas da ne očekuje ništa dobro po Ratka Mladića. Kako ukazuje, presuda je unapred napisana, dodajući da je izmišljeno da se u Srebrenici dogodio genocid.

- Desio se ratni zločin. Najviše 1.200 ratnih zarobljenika, i to muškaraca, vojno sposobnih, je stradalo. Mnoge su stvari nameštene, dodaju se nove žrtve sve vreme, žrtve koje su stradale od minskih polja, od međusobnih muslimanskih obračuna, iscrpljenosti... Ima i srspkih leševa, navodi Šešelj i naglašava da Mladića upravo žele da osude za genocid kojeg nije bilo.

Inače, rasprava o žalbi tužilaca Haškog tribunala na prvostepenu presudu Šešelju biće održana 13. decembra. Haški sud odlučio je prošle sedmice da postavi lideru SRS pravnog zastupnika za predstojeću raspravu pošto je on odbio da u raspravi učestvuje. Šešelj je više puta izjavljivao da se u Hag neće dobrovoljno vratiti nakon što ga je Tribunal na jesen 2014. pustio na privremenu slobodu.

Garancije

Podsetimo, Vlada Srbije je početkom oktobra dala garancije Haškom tribunalu za puštanje na privremenu slobodu Ratka Mladića - radi lečenja. Tribunal je prethodno odbio garancije Rusije. Iako njegova porodica i vlasti Srbije tvrde da je Mladićevo zdravstveno stanje izrazito loše, sam Mladić je zahvaljivao Tribunalu na zdravstvenoj pomoći, govoreći da nije bilo Haga da bi bio "kod svetog Petra". Da se njegovo stanje popravilo otakako je došao u Pritvorsku jedinicu, za Danas je potvrdio portparol Tribunala Nenad Golčevski, rekavši da su u svom poslednjem izveštaju nezavisni lekari-veštaci utvrdili da "optuženi dobija odgovarajuću zdravstvenu negu koja je u skladu s međunarodno prihvaćenim standardima, i nisu preporučili nikakve dijagnostičke preglede koji nisu već obuhvaćeni tekućim planom lečenja".

Nema komentara.

Ostavi komentar