Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Nekim novinarima zabranjen ulaz u BIA, Vučić otkazao dolazak
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

18. 10. 2017.

Izvor: Danas

Nekim novinarima zabranjen ulaz u BIA, Vučić otkazao dolazak

Novinarki Mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK Vesni Radojević i novinari Politike Dušanu Teleskoviću danas nije omogućen ulazak na proslavu Dan Bezbednosno-informativne agencije, jer "nije prošli bezbednosne uslove".

Kako kaže Vesna Radojević za Danas.rs, koleginica i ona iz KRIK-a su se na vreme akreditovale za događaj i da je koleginica puštena da uđe, ali da je njoj rečeno da nije prošla bezbednosne uslove.

"Na pitanje da joj objasne šta znači to da ne ispunjava bezbednosne uslove, na ulazu u BIA su joj rekli da pošalje zvanično pitanje mejlom i da će dobiti odgovor", navodi Radojević za Danas.rs. Nakon pola sata čekanja, kaže, vratila se u redakciju i dodaje da nije videla da još neki novinari nisu pušteni. 

Da prisustvuje svečanosti zabranjeno je i novinaru Politike Dušanu Teleskoviću, pod obrazloženjem da je došao kasno i nije bio akreditovan, iako Politika tvrdi suprotno.

Predsednik Aleksandar Vučić otakazao je potom učešće na današnjoj manifestaciji povodom obeležavanja dana Bezbednosno informativne agencije, zbog toga što nekoliko novinara iz različitih redakcija nije dobilo odobrenje da prisustvuje svečanosti.

Predsednik Vučić smatra da pravo na izveštavanje i slobodu informisanja nikome ne može da bude uskraćeno i zahteva od državnih organa Srbije da slobode i prava svih građana, bez obzira na njihovu političku orijentaciju, poštuju i garantuju, navodi se u saopštenju.

"Predstavnici državnih organa ne smeju da se ponašaju bahato i neodgovorno poput mnogih političkih lidera koji ne dozvoljavaju ulazak drugačije mislećih novinara na svoje događaje, ili im, pak, uskraćuju odgovor na postavljena pitanja. Transparentnost i otvorenost u radu moraju da budu osnovni način delovanja i funkcionisanja javne vlasti", ističe se u saopštenju.

Situaciju je komentarisao i predsednik NUNS Slaviša Lekić, koji je rekao da je cela priča oko nepuštanja novinara u BIA - farsa, koja pogoduje Aleksandru Vučiću.

Redakcija KRIK-a zahteva od Bezbednosno-informativne agencije (BIA) objašnjenje zbog čega je njihovoj novinarki Vesni Radojević danas zabranjeno da prisustvuje obeležavanju dana BIA-e. Oni dodaju da su novinarke KRIK-a Milica Vojinović i Vesna Radojević sinoć su se akreditovale za prisustvovanje ovom događaju. Zahtevi za akreditacije poslati su zajedno sa zvaničnog mejla redakcije.

Vesna Radojević, dugogodišnja novinarka Istinomera, pridružila se redakciji KRIK-a početkom ovog meseca. Prethodno je bila angažovana i u PG „Mreža“ i jedna je od dobitnica nagrade za istraživačko novinarstvo koju dodeljuju američka ambasada u Beogradu i NUNS.

Čestitka Vučića

Vučić je u saopštenju čestitao svim pripadnicima BIA na izvrsnim rezultatima koje su postigli u očuvanju bezbednosti zemlje, sigurnosti svih njenih građana, borbi protiv korupcije i kriminala. „Čestitam vam na predanom radu, ogromnom trudu i energiji, a zbog složenosti prilika u svetu i našem okruženju, očekujem od vas još veću požrtvovanost i borbu za interese građana Srbije i naše otadžbine“.

Nema komentara.

Ostavi komentar