Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Savet Evrope: Srbija prednjači u učešću žena u javnim funkcijama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

18. 10. 2017. Beograd

Izvor: Danas

Savet Evrope: Srbija prednjači u učešću žena u javnim funkcijama

Poslednji nalazi Saveta Evrope pokazali su da Srbija prednjači u odnosu na većinu evropskih zemalja kada je u pitanju učešće žena u javnom i političkom životu, što pokazuje da su napori Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost u protekle tri godine urodili plodom.

U izveštaju Saveta Evrope se navodi da u Skupštini Srbije ima 34,4 odsto žena, dok je evropski prosek 25,6 odsto. Srbija beleži bolje rezultate od Evrope i u pogledu broja predsednica parlamentarnih odbora - 37,5 u odnosu na 25,6 odsto, kao i po broju žena sudija, kojih je 56,8 odsto u odnosu na evropska 33 procenata.

U saopštenju Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost se ističe da su ti rezultati samo podstrek da se radi još više i bolje kako bi položaj svih građanki Srbije bio bolji.

Pored toga što smo izradili Nacionalnu strategiju za rodnu ravnopravnost i Akcioni plan za njeno sprovođenje, uveli smo i rodno odgovorno budžetiranje, jer želimo da sve građanke i građani Srbije imaju podjednaka prava na korišćenje novca iz budžeta, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Srbija jedina zemlja van Evropske unije koja je uvela Indeks rodne ravnopravnosti, s ciljem da se kreira i menja politika u cilju unapređenja te oblasti.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije