Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Vujović: Obim povećanja plata i penzija dogovoren sa MMF-om
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

16. 10. 2017. Beograd

Izvor: Beta

Vujović: Obim povećanja plata i penzija dogovoren sa MMF-om

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da se Srbija nalazi na najboljem putu da sa visokim ocenama završi osmu, poslednju reviziju postojećeg trogodišnjeg programa sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Ministar koji u Vašingtonu učestvuje na jesenjem zasedanju MMF i Svetske banke rekao je za Radio televiziju Srbije da se osma revizija završava krajem oktobra, odnosno početkom novembra, i da će se razgovarati o nastavku aranžmana sa MMF.

"Nastavak aranžmana sa Fondom će biti tema razgovora i o tome ćemo moći više da kažemo kada se razgovori završe početkom ili sredinom novembra", kazao je on.

Ministar je rekao da je dogovoren obim povećanja plata i penzija i da će se u tom okviru precizirati povećanje na narednim sednicama vlade i na sastancima sa MMF.

"Povećanje od pet odsto je ono što možemo u ovom trenutku da priuštimo a da ne dovedemo u pitanje ključne parametre makroekonomske stabilnosti. Slično se odnosi i na plate, ukupno povećanje u javnom sektoru ne sme da pređe učešće u projektovanom BDP za narednu godinu", kazao je Vujović.

Kako je istakao, to su dosta dobre i optimističke projekcije.

"Mi očekujemo da će ovogodišnji lošiji rezultati u poljoprivredi, građevinarstvu i energetici biti i više nego kompenzovani u narednoj godini tako da očekujemo rast od najmanje 3,5 odsto", rekao je on.

Vujović je rekao i da je sa zvaničnicima tih organizacija razgovarao o rešavanju pitanja javnih preduzeća koja imaju ogromna dugovanja.

"Neka smo oročili do kraja ove godine, neke ćemo rešiti u prvom kvartalu naredne. Ali to su pitanja preduzeća koja već dugo imaju strukturne probleme. Mi se nalazimo na samom kraju tog puta i očekujemo da će to biti uspešno rešeno u narednim mesecima", istakao je ministar.

Godišnja skupština traje od 13. do 16. oktobra i okuplja guvernere centralnih banaka sveta, ministre finansija i predstavnike najvećih banaka.

Nema komentara.

Ostavi komentar