Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

15. 04. 2011.

Autor: 3 Izvor: Izvor:Tanjug

Ne zaboravimo ćirilicu

Ćirilica je sveto pismo jer su na njemu napisana najlepša i najznačajnija dela srpske kulture, i zato ga se ne treba odricati, izjavio patrijarh srpski Irinej.

''Sramota je što smo ćirilično pismo gotovo zaboravili", rekao je Irinej.

"Kada prođemo gradom retko ćemo naći ćirilične natpise i srpska imena firmi, već su oni napisani stranim pismom, pa onaj ko dođe sa strane može pomisliti da je u nekom evropskom gradu, a ne u našem srpskom Beogradu'', kazao je patrijarh Irinej.

"Ne treba imati ništa protiv latinice, jer je ona značajno pismo i dobro je znati i jedno i drugo, ali nema razloga niti opravdanja da se stidimo ćirilice", kazao je patrijarh Irinej na skupu posvećenom ćirilici u informatičkom društvu u Parohijskom domu Hrama svetog Save.

"Naše pismo je sveto, jer su na njemu napisana najlepša i najznačanija dela, među kojima je Miroslavljevo jevanđelje, ponos naše kulture i pismenosti i kojim u svetu predstavljamo naš srednji vek, vek Nemanjića kada smo bili Evropa, kojoj se danas nudimo da nas prime", kazao je Irinej.

On je ocenio da se odricanjem ćirilice udaljujemo od svoje istorije, kulture i činimo sebe siromašnima i zavisnima od druge kulture.

Patrijarh je kazao da je ovo momenat kada treba da se zapitamo zašto je to tako, dodajući da to sigurno nije interes srpskog naroda, nego nekog ko želi da ga obezliči.

"Neka da bog da svest pripadnosti srpskom narodu bude što življa i da svoju svest i kulturu gradimo na temeljima koje smo nasledeili", kazao je Irinej.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije