Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

08. 04. 2011.

Autor: 3 Izvor: Izvor:B92

Sporazum o strateškom partnerstvu

Francuska i Srbija trebalo bi danas da potpišu sporazum o strateškom partnerstvu. Sporazum će potpisati predsednici dve države Boris Tadić i Nikola Sarkozi.

Tadić je prvi šef srpske države koji je posle Karađorđevića zvanično posetio Francusku.

On je rekao da je Srbija moderna evropska država koja je odlučna da nađe svoje mesto u Evropskoj uniji. Zvanični Beograd do kraja godine očekuje status kandidata za članstvo.

Tadić je dodao da bi dobijanje statusa kandidata i datuma početka pregovora Srbije sa Evropskom unijom predstavljali političku prekretnicu za našu zemlju.

"Mislim da se nalazimo pred novim početkom u našim odnosima sa Francuskom. Osnove tih razgovora su na neki način utvrđene mojim poslednjim razgovorom sa predsednikom Sarkozijem.Ovih dana utvrđujemo sporazume koji bi trebalo da postavljaju nove relacije Francuske i Srbije u sferi ekonomije i politike bezbednosti u godinama koje dolaze", rekao je Tadić u Parizu.

U Beogradu veruju da bi dve zemlje mogle da obnove zlatno doba saradnje sa početka prošlog veka, kada je Francuska bila jedan od glavnih saveznika Srbije među velikim silama. Bivši ambasador u Parizu Predrag Simić smatra da je sporazum o strateškom partnerstvu od velikog značaja za Srbiju.

"U ovom slučaju to je podrška Francuske koja je presudna za jedan broj zemalja članica Eu koje slušaju francuski glas, ne treba zaboraviti da smo daleko od ratifikacije SSP , na pola puta smo, za nas je izuzetno važna ova kandidatura", rekao je Simić gostujući u Vestima TV B92.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije