Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

04. 04. 2011. Izvor:B92

Autor: 2

Kandidatura, pa izbori... ali kada?

Naprednjacima odgovaraju izbori posle dobijanja statusa kadnidata za EU, ali pre kraja godine. Srbija ima samo 10 nedelja da ispuni uslove za kandidaturu.

Status kandidata Srbije u Evropskoj uniji postao je glavni predizborni adut u kampanji koja još uvek nije formalno počela.

Datum se i dalje ne zna, a stranke tvrde da su spremne za kampanju kad god ona bude počela.

Iako iz DS-a najavljuju da izbora neće biti dok Srbija ne dobije status kandidata za člnastvo u EU, naprednjaci i dalje insistiraju na tome da se izbori održe do kraja godine, odnosno odmah pošto Evropska komisija da mišljenje o kandidaturi.

Na tu temu sednicu je održala i koalicija SPS- PUPS- Jedinstvena Srbija , a stav je da varedne izbore ne treba raspisivati, jer bi to stvorilo političku nestabilnost u zemlji.

Dragan Marković Palma tvrdi i da bi se kroz izbornu kampanju, ružne reči, govor mržnje, stvorila loša slika kod ljudi iz EU i međunarodne zajednice koji prate političko stanje u Srbiji i sigurno bi usporilo ulazak u EU.

Da bi Srbija uopšte dobila status kandididata koji bi joj omogućio ulazak u EU, mora ispuniti uslove iz Akcionog plana, koji su brojni, a vremena je sve manje, svega 10 nedelja.

Kada će biti izbora i dalje je otvoreno pitanje o čemu vlasti i opozicija za sada, bar prema zvaničnim informacijama, komunicaruju samo preko medija, tvrdeći da nikakvih razgovora nije bilo.

Predsednik Srbije i DS-a Boris Tadić tvrdi da bi održavanje izbora pre nego što bude određen datum početka pregovora o članstvu u EU evrointegracije bile ugrožene.

Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić podseća da naprednjaci traže da se izbori održe čim Srbije dobije mišljenje o kandidaturi, što bi trebalo da bude polovinom oktobra.

"Pitanje je da li ćete izbore raspisati u određenom mesecu ili za određeni mesec. Dakle, to je suštinska igra. Pa će da kažu ako Savet EU donese odluku u decembru, izbori mogu da budu raspisani u februaru ili martu. Pa, to su redovni izbori", konstatuje Vučić.

"Nama je važno da budu ove godine, mislimo da je kraj oktobra - novembar idelano vreme, i to je bio kompromis koji smo ponudili. Ako to neko ne želi, i ako su mu izbori prerano, nemoj da govori da je to zbog Evrope, nego neka kaže da se plaši izbornih rezultata", poručuje zamenik predsednika naprednjaka.

Potpredsednica DS-a Jelena Trivan izjavila je da je ta stranka spremna da razgovara o izborima ali da ne pristaje na ultimatume.

SNS i dalje najavljuje miting za 16. april ali navodi da će format mitinga zavisiti od toga da li će biti dogovora o izborima ili ne, kao i koliko će miting trajati.

"Imamo i mi valjda neke skrivene adute sa kojim ćemo izaći pred narod", rekao je Vučić i ostao tajanstven. "Još razgovaramo na koji način stvari određene da primenjujemo", naveo je on.

I dalje nije jasno da li će se naprednjacima ponovo pridružiti DSS. Vučić kaže da nisu razgovarali s Koštuničinom strankom o tome.

S druge strane Mlađan Dinkić za "Blic" tvrdi da su Ujedinjeni regioni spremni za izbore i da vladajućoj koaliciji za dobre rezultate na izborima neće biti dovoljna samo kandidatura za članstvo u EU, već i šta je konkretno učinila za građane.

U DS-u su toga očigledno svesni, pa tako funkcioner te stranke i potpredsednik Vlade Božidar Đelić najavljuje dolazak novih investicija, ali i ubrzano ispunjavanje obaveza iz Akcionog plana što je preduslov za sticanje status a kandidata u EU

"Do juna je ostalo tri meseca, zapravo kada znamo da će Evropska komisija početi 15. juna da priprema mišljenje, vidimo da nemamo tri meseca , nego 10 nedelja pred nama", podseća Đelić.

"Da bi jačali konkurentnost naše zemlje, da bi ovi prvi koraci u investicijama - vidimo jednu belgijsku fimu ('Delez')koja je odlučila da uloži milijadu evra u Srbiju u ovom momnetu - da ohrabrimo i druge investitore, uz potvrdu naravno i 'Fijat' koji će da otvori fabriku do kraja godine, to je sve što moramo da ojačamo uz ispunjnje naravno Akcionog plana za zulazak u EU", kaže on.

Među zakonima koji su neophodni za dobijanje kanidature su i oni problematični. Među njima

Najteži će sigurno biti zakon o restituciji oko koga nema dogovora od promena 2000. godine.

Na kartu održavanja izbora "nakon dobrih vesti iz Brisela" igra i susedna Hrvatska. Danas je predsednik Ivo Josipović rekao da izbore u toj zemlji treba raspisati odmah, ako u junu ne budu završeni pregovori Hrvatske o članstvu u EU.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije