Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

28. 03. 2011. Izvor:B92

Autor: 2

Vlada nudi minimalac od 98din/sat

Vlada Srbije nudi javnom sektoru povećenje plata od 7 odsto i minimalnu cenu rada od 98 dinara po satu.

Štrajk prosvetnih radnika naterao je Vladu da na razgovor pozove predstavnike sindikata i poslodavaca kako bi razmotrili težak materijalni položaj zaposlenih u javnom sektoru.

Ovaj vanredni sastanak Socijalno-ekonomskog saveta završen je dogovorom da će do kraja sledeće nedelje biti potpisan socijalni sporazum, ali i nekim obećanjima.

Država nudi povećanje plata u javnom sektoru od 7 odsto, ali povećanje cene rada do 98 dinara.

Vanredna sednica Saveta i vanredne okolnosti. Govornici u Vladi Srbije su, mimo uobičajene prakse, u salu za konferencije došli iza leđa novinara. Odmah su seli i izneli rezultate pregovora koje, kako kaže ministar rada Rasim Ljajić, neće biti spisak lepih želja nego strategija koja će važiti do kraja ove godine.

Na pitanje dokle se u pregovorima stiglo sa minimalnom cenom rada koja sada iznosi 95 dinara po satu, Ljajić je rekao da su sindikati tražili da se ta cena poveća na 105 dinara, a da su poslodavci ponudili cenu sata od 96 dinara.

Procena Ministarsttva finasija je da je održiva minimalna cena radnog sata 98 dinara, a Ljajić je rekao da smatra da ta cena može ići i iznad 98 dinara, jer je primena budućeg sporazuma ograničena na kraj 2011. godine.

Prema njegovim rečima, u Srbiji oko 98.000 ljudi prima "minimalac", od čega je 30.000 zaposleno u javnom sektoru.

Upravo ce minimalna cena rada koja je dugo kamen spoticanja kamen spoticanja sindikalaca, Vlade i poslodavaca biit deo sporazuma koji ce biti potpisan do 8.aprila.

Dogovoreno je i da nijedan zakon koji se tiče radnog prava i položaja radnika neće ići u skupštinsku proceduru, a da ne dobije mišljenje Socijalno-ekonomskog saveta.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Ljubisav Orbović rekao je da će taj sporazum biti potpisan samo ukoliko se saglasi sindikalno članstvo, odnosno ukoliko se dođe do rešenja koje će biti prihvatljivo.

Prema rečima predsednika Unije poslodavaca Srbije Nebojše Atanackovića, na današnjem sastanku je dogovoreno i da se finasijska opterećenja firmama neće povećavati bez njihovog pristanka.

On je kao negativne primere naveo ponašanje pojedinih opština, koje nerealno povećavaju opterećenja.

Atanacković je podsetio da je BDP čak 10 puta manji nego u nekim razvijenim zapadnim zemljama i da svi delovi društva toga moraju da budu svesni.

U sindikatu "Nezavisnost" ne mogu da garantuju da će njihovi prosvetari okončati štrajk ali kažu da će im preneti rezultate ovih pregovora.

Sasatanku Socijalno-ekonomskog saveta prisustvovao je i premijer i ministar finansija Mirko Cvetković koji im je govorio o novom modelu ekonomskog razvoja baziranom na industirjskoj proizvodnji i na povećanju izvoza. Cvetkovic pred novinare ipak nije došao.

Nema komentara.

Ostavi komentar