Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Radna grupau ponedeljak odlučuje o ponudi "Telekoma Austrija"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

27. 03. 2011. Izvor:Blic

Autor: 2

Radna grupau ponedeljak odlučuje o ponudi "Telekoma Austrija"

Radna grupa Ministarstva fiansija za spovodjenje tendera za prodaju 51 odsto kapitala "Telekoma Srbija" trebalo bi sutra da dostavi predlog Vladi Srbije da li bi trebalo prihvatiti ponudu "Telekoma Austrija".

Austrijska kompanija je u ponedeljak, 21. marta jedina dostavila ponudu od 950 miliona evra za kapital "Telekoma Srbija" i 450 miliona evra za investicije u naredne tri godine.

Premijer Mirko Cvetković izjavio je protekle nedelje da će u ponedeljak, 28. marta Radna grupa dostaviti predlog Vladi Srbije koji mogu biti različiti i precizirao da Radna grupa može da preporuči da se započnu pregovori sa "Telekomom Austrija", da se ponuda odbije ili da konačan predlog bude da se traži dopuna ponude, ako je ona nepotpuna.

Premijer Cvetković je tada demantovao da se sa "Telekomom Austrija" vode pregovari o prodaji "Telekoma Srbije" i podsetio da je Radna grupa u obavezi da pet radnih dana, posle dostavljanja ponude (u ponedeljak, 21. marta), donese predlog šta će biti sa tim tenderom.

Vlada Srbije je 20. oktobra 2010. godine raspisala medjunarodni tender za prodaju 51 odsto kapitala "Telekoma Srbija", a rok za dostavljanje obavezujućih ponuda istekao je 21. marta ove godine.

Potencijalni kupci su ranije bili obavešteni da će Vlada Srbije prodati 31 odsto kapitala, uz 20 odsto akcija grčkog OTE-a, koliko ta kompanija od ranije poseduje u "Telekomu Srbija", potvrdjeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija.

Tendersku dokumentaciju za preuzimanje dela kapitala "Telekoma Srbija" otkupilo je sedam kompanija: "Dojče telekom", "Telekom Austrija", "Amerika movil", "Veder investment", "Turksel", "Vimpelkom" i "Frans telekom" koji je, medjuvremenu, odustao od učešća na tenderu.

Prema zvaničnim podacima kompanije, "Telekom Srbije" poseduje "Telekom Srpske" u Bosni i Hercegovini i kompaniju "M:tel" u Crnoj Gori, tako da će kupac morati da dobije dozvole i od nadležnih antimonopolskih institucija i u tim susednim državama.

U vlasničkoj strukturi, država Srbija trenutno ima većinski udeo od 80 odsto akcija u "Telekomu Srbije", dok OTE, u kojem "Dojče telekom" poseduje 30 odsto akcija, ima 20 odsto deonica srpske telekomunikacione kompanije.

Nema komentara.

Ostavi komentar