Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

27. 03. 2011. Izvor:B92

Autor: 2

Moguć status kandidata

Moguće je da Srbija krajem godine dobije status kandidata za članstvo u EU izjavio je uoči posete Srbiji evropski komesar za proširenje Štefan File.

On je dodao da, u slučaju Srbije EU "neće videti potrebu da napravimo razliku između statusa kandidata i početka pristupnih pregovora".

"Lopta je na srpskoj strani", istakao je u intervjuu portalu EuractivSrbija i agenciji Beta, evropski komesar za proširenje koji će u utorak doputovati u Beograd na razgovore s visokim srpskim zvaničnicima.

File je objasnio da vlasti u Beogradu zato do kraja godine moraju ispuniti nužne uslove navedene u godišnjem izveštaju Evropske komisije, tako da EK u Briselu izradi povoljno "Mišljenje" i Savetu ministara preporuči davanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU i da se ujedno, kako je nagovestio, možda utvrdi i datum početka pristupnih pregovora s Beogradom.

Na pitanje da li je utemeljen određeni optimizam s kojim srpske vlasti govore o mogućnosti da u decembru Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, File istakao da "oni (Srbi) mogu računati da ćemo mi biti što je više moguće od pomoći da ostvare tu ambiciju".

Nema komentara.

Ostavi komentar