Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

26. 03. 2011. Izvor:B92

Autor: 2

Nema opasnosti u Srbiji

Povećano prisustvo joda 131 u Srbiji je u okviru je normalnih prirodnih varijacija i ne predstavlja opasnost po zdravlje ljudi, ocenjuju zvaničnici.

Iz Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost kažu da se prate merna mesta i da se podaci o radioktivnosti u Srbiji objavljuju svakih pola sata.

Direktorka agencije dr Mirjana Radenković je dodala da postoji opasnost da zračenje dođe do Srbije ukoliko velika količina radioaktivnih materija dospe u vazdušne mase koje bi ih prenele u druge delove sveta.

Ona Prema rečima direktorke Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost dr Mirjane Radenković u Srbiji su uvedene posebne mere koje podrazumevaju kontrolu radioaktivnosti proizvoda koji dolaze iz Japana ili su poreklom iz te zemlje.

Ona je rekla da situacija oko nuklearne elektrane Krško u Sloveniji nije zabrinjavajuća zbog toga što je ta elektrana trenutno zaustavljena zbog tehničkog kvara na sistemima koji nisu direktno povezani sa radioaktivnim materijalima.

"U Krškom nema ispuštanja radiokativnosti. Nikakvo upozorenje nije dato čak ni u tom mestu", rekla je dr Radenković.

MUP: Uobičajene vrednosti

Detektovane radioaktivne čestice u Srbiji, prema informaciji Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije, daleko su ispod nivoa opasnosti po zdravlje ljudi, saopštio je MUP.

"Oblak koji nosi radioaktivne čestice iz elektrane Fukušima stigao je do Evrope, ali nema potrebe za brigu povodom nivoa zračenja u Srbiji niti bilo gde u Evropi", ističe se u saopštenju.

Kako je navedeno, "vrednosti na stanicama sistema rane najave akcidenta radijacije u Srbiji su u opsegu uobičajenih vrednosti".

Nema komentara.

Ostavi komentar