Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

04. 03. 2011. Izvor:B92

Autor: 2

Zaključci sa Kopaonika

Učesnici 18. "Kopaonik biznis foruma" zaključili da je Srbiji neophodan novi model privrednog rasta koji će biti baziran prvenstveno na proizvodnji i izvozu.

Ovogodišnji ekonomski forum na Kopaoniku trajao je od 1. do 3. marta, a na njemu su učestvovali brojni državni, ekonomski i strani stručnjaci.

Ekonomisti su se složili i oko toga da je u narednom periodu neophodno da naša zemlja privuče što veći broj investitora jer su , kako naglašavaju, investicije ključne za budući ekonomski oporavak Srbije.

Novi model rasta privrede zasnovan je na ključnim tačkama njene reindustralizacije, a to su intenzivni razvoj poljoprivrede, infrastrukture i energetike, a treba insistirati i na iniciraranju domaće štednje.

Toplica Spasojević, predsednik Udruženja korporativnih direktora Srbije se nada da je sa novim modelom rasta došlo vreme za radikalne promene u srpskoj privredi.

"Ono što smo mi godinama govorili konačno je ugledalo svetlost dana, a to je koncept da reindustrijalizacija nema alternative. To su nam rekli predstavnici EU, da je poljoprivreda velika šansa Srbije, da je potcenjena, da je stopa rasta poljoprivrede bila samo 0.6 posto. Znači to nam je velika šansa, kao i infrastruktura i energetika", ocenio je on.

I predsednik ekonomista Srbije Dragan Đuričin smatra da je novi model rasta privrede formula za budući razvoj Srbije.

"Mislim da smo došli do konsenzuza da centralna monetarna vlast mora da se ubuduće rukovodi širim spektrom ciljeva koji pored stabilne i niske inflacije treba da vode računa o stabilnosti valute i ukoliko je moguće o stepenu nezaposlenosti", rekao je on.

Ekonomisti se slažu i da su poboljšavanje poslovne klime, osavremenjivanje državne administracije kao i sprovođenje strukturalnih reformi u javnoj upravi neopohodan uslov za dalji razvoj srpskog društva i privrede.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije