Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

04. 03. 2011. Izvor:B92

Autor: 2

Divjak pred austrijskim sudijom

Bivši general armije BiH Jovan Divjak, koji je sinoć uhapšen na aerodromu u Beču, danas će biti izveden pred austrijskog istražnog sudiju.

Alkalaj je, u izjavi lokalnim medijima, rekao da će posle saslušanja u sudu biti poznati tačni razlozi zbog kojih je general priveden

U međuvremenu, portparol Ministastva unutrašnjih poslova Austrije Rudolf Golia potvrdio je da je Divjak uhapšen na osnovu međunarodne poternice koju je raspisala Srbija.

Divjak je na istoj poternici kao i nekadašnji član Predsedništva BiH Ejup Ganić i još 17 lica, koja se terete za zločine nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992.

U Sarajevu su već usledile oštre reakcije jer je javnost verovala da je sa slučajem Ganić zaključena i priča o poternici za "Dobrovoljačku".

Vest o privođenju Jovana Divjaka u četvrtak kasno uveče potvrdio je za sarajevske medije ambasador Bosne i Hercegovine u Beču Haris Hrle, naglašavajući da je penzionisani general Armije Bosne i Hercegovine zadržan na bečkom aerodromu na osnovu poternice koju je za njim raspisalo pravosuđe Srbije.

Divjak je predat u nadležnost austrijskog pravosuđa nakon što je saslušan u bečkoj policiji, potvrdio je Hrle.

"Ja vam mogu potvrditi da je general Divjak zadržan na aerodromu u Beču, očekujemo sledeće proceduralne korake sa austrijske strane. To je sve što vam u ovom trenutku mogu reći", izjavio je on u četvrtak uveče.

Sarajevski mediji su objavili da je Divjak zadržan na osnovu poternice za slučaj Dobrovoljačke ulice u Sarajevu, iste one na osnovu koje je prošle godine u Londonu uhapšen bivši član ratnog Predsedništva BiH Ejup Ganić.

Iz Tužilaštva BiH nisu mogli da potvrde te navode, ali je portparol te sudske institucije Boris Grubešić ponovo poručio da je za slučaj "Dobrovoljačka" nadležno pravosuđe BiH.

"Imamo informaciju da se najverovatnije radi o predmetu srpskog pravosuđa, ali to su sve pretpostavke u ovom trenutku. Radi se o predmetu gde je mesto izvršenja u BiH i osumnjičene osobe su državljani BiH i jedino su pravosudne institucije BiH nadležne za postupanje u takvim predmetima", rekao je Grubešić.

Institucije Bosne i Hercegovine će, kako je potvrdio ministar spoljih poslova Sven Alkalaj, preduzeti sve potrebne mere kako bi general Divjak imao adekvatnu pravnu zaštitu odmah nakon što u BiH dođe zvanični izveštaj austrijskih vlasti.

"Mi ne znamo o čemu se tu radi. Kao što je poznato, nakon najnovije odluke Interpola, ne može se pokrenuti ni jedna poternica bez pristanka zemlje čiji je dotični građanin državljanin", kazao je Alkalaj.

Sarajevski mediji podsećaju da je privođenje Divjaka izvedeno istovetno kao i u slučaju Ganića, a nezadovoljni građani već sinoć su se okupili na protestnom skupu u centru Sarajeva, tražeći od pravosudnih institucija BiH hitnu akciju da general Divjak što pre bude oslobođen.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije