Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

03. 03. 2011. Izvor:B92

Autor: 2

"Obraz želeo molitvu a ne nasilje"

Vođa "Obraza" Mladen Obradović negirao krivicu za organizovanje nereda tokom prošlogodišnje Parade ponosa, tvrdeći da je pozivao na molitvu a ne na nasilje.

Za napade na policiju optužio vlast koja je time htela da kompromituje "Obraz" jer je u njima prepoznala opasnost zbog njenog "poštenja i patriortskih stavova".

Njega i još 13 osoba tužilaštvo tereti da su organizovali ili učestvovali u nasilju protiv neistomišljenika.

Mladen Obradović se sumnjiči je organizovao grupu članova i simpatizera pokreta "Obraz" sa ciljem da spreče održavanje Povorke ponosa, kako bi izazvali mržnju i nerede, kaže se u optužnici Višeg tužilaštva.

Četiri organizovane grupe, išle su iz četiri pravca ka učesnicima Povorke ponosa, dok je Obradović koordinirao grupu sa Zelenog venca. Tamo je i uhapšen, neposredno pre početka šetnje.

Obradović je rekao da nije odgovoran za nerede i rekao da "Obraz" nikada nije planirao i organizovao nasilje na ulicama Beograda, već da se radi miroljubivoj organizaciji.

"Tačno je da smo bili protiv Parade ponosa, ali zbog moralnih razloga. Mi kao hrišćani nikoga ne mrzimo, pa nismo ni mogli da podstičemo mržnju. Nismo planirali nikakvo nasilje, nego moleban u Vaznesenjskoj crkvi koja je najbliža mestu održavanja parade, jer smo hteli da do njih dopre molitva i zamiriše tamjan, da čuju zvona i pojanje", rekao je Obradović u odbrani pred Višim sudom u Beogradu na početku suđenja grupi od 14 optuženih.

Goran Petronijević, branilac Mladena Obradovića, kaže da su krivci za nasilje na beoprgadskim ulicama na drugom mestu

"Očigledna je čudna koincidencija da se na ovakvim skupovima pojavljuju grupa maskiranih za koje niko ne zna ko su, oni izvrše akte nasilja, sukobe se s policijom i onda se sklanjaju. Niko od njih nikada nije uhapšen", kaže Petronijević.

U vreme kada je suđenje počinjalo, na ulazak u Palatu pravde čekalo se u redovima, a na suđenje lideru Obraza nisu uspeli da uđu svi zainteresovani.

Međutim, Aleksandra Janković, poslanica Nove Srbije, i jedna od velikih zaštitnica "Obraza" i sličnih organizacija, ušla je preko reda. Ona je posle suđenja rekla da je impresionirana vaspitanjem optuženih, istićući da su veliki oni veliki vernici.

"Ovo je prvi dan posle dugo vremena da se osećam jako ponosno, jer ako Srbija ima ovakvu omladinu i ovakve ljude, onda mi imamo šansu da opstanemo", rekla je Jankovićeva.

Nevladina organizacija Žene u crnom, koja je više puta bila na meti "Obraza", ukazuje na licemerje Obradovića, jer dok govori o Bogu i molitvama, napada neistomišljenike.

"To pokazuje spregu, sinergije crkve i države i kako je opasan proces klerikalizacije. Neophodno je da se prestane s takvom vrstom zloupotrebe i vere i religije i kulturnog nasleđa u političke svrhe. Vidljivi su bili plodovi mržnje osoba kao što su Mladen Obradović i njemu slični", rekla je Staša Zajović.

Pored Mladena Obradovića, na optuženičkoj klupi našli su se i ideolološki vođa "Obraza" Krsto Milovanović i sekretar organizacije Damir Grbić, koji su optuženi da su organizovali nasilje, kao i još 11 osoba optuženih za izazivanje nereda.

Obradović se u odbrani više puta ogradio od optuženih Igora Marinkovića, Nikole Vidovića i Srđana Savovića, koji su u optužnici označeni kao članovi grupe "Skinheds", i rekao da ih ne poznaje niti se sa njima bilo šta dogovarao.

Marinković, Vidović i Savović su ranije osuđivani, dok su ostali optuženi neosuđivani.

Kao kolovođe u optužnici su označeni Obradović, Grbić, Milovanović i Obradovićeva supruga Jelena i njima preti kazna od tri godine do 12 godina zatvora.

Ostalima preti kazna od jedne do osam godina zatvora.

Svi se terete za nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu.

Današnjem suđenju prisustvovali su i profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Kosta Čavoški, a poslanici Srpske radikalne stranke bili su ispred sudnice, dok su se aktivisti SRS sa bedževima Vojislava Šešelja okupili ispred Palate pravde.

Podsetimo, u neredima na beogradskim ulicama 10. oktobra 2010. povređeno je više od 140 ljudi, od kojih 124 policajca i pričinjena je velika materijalna šteta.

"Obraz je dobio blagoslove sveštenika i episkopa"

Obradović, koji je student Bogoslovskog fakulteta, rekao je da je Obraz dobio i blagoslove sveštenika i episkopa, ali da je pristup Vaznesenjskoj crkvi zabranjen, pa su pokušali da moleban održe u Crkvi svetog Marka, ali je on uhapšen 10. oktobra u 9 ujutro i tako "sprečen da narodnu energiju usmeri na molitvu".

"Sa kasnijim zbivanjima nemam nikakve veze, sve sam pratio u policijskoj stanici Novi Beograd preko motorole. Policajci koji su me
uhapsili bili su korektni i u tom opuštenom i korektnom razgovoru motorola je stajala na stolu i tako sam čuo šta se događalo", rekao je Obradović.

Dodao je da odgovornost za nasilje 10. oktobra ne snosi Obraz niti on lično, nego vlast jer je prenebregla savet bezbednosnih struktura
koje su procenile da će to biti najrizičniji skup u novijoj istoriji Srbije.

"Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačih je posle rekao da je to urađeno po nalogu EU. Čija je onda odgovornost, vlasti ili Obraza?
Vlast je izazvala nerede, jer umesto da se ljudi skupe u crkvi bili su raštrkani po gradu i to je idealna situacija za incidente", rekao je Obradović.

Dodao je da je Obraz državotvorni pokret koji gaji duboko poštovanje prema policiji, vojsci, obrazovanju, zdravstvu i sudstvu.

"Nikada nismo planirali nikakvo nasilje niti razmišljali o napadima na policiju. Nema toga ko može da kaže da sam mu naredio napad na
policiju. Da smo se sukobili sa policijom, sukobili bi se sami sa sobom. Bogu hvala da nije bilo žrtava", rekao je Obradović.

Obradović je naveo da Obraz o Paradi ponosa ima stav kao i Srpska pravoslavna crkva, da je to greh, a "njihov privatni život su ostavljali njima".

"Parada ponosa je izrugivanje sa svim do čega drži naš pravoslavni narod, povređena su verska i nacionalna osećanja većinskog pravoslavnog naroda lecima na kojima piše 'Koji je od braće Jugovića gej i Kosovo je sused Srbije', a patrijarh Pavle je prikazan sa glavom striptizete, čitav niz gadosti", rekao je Obradović.

Nema komentara.

Ostavi komentar